Prostreno.cz

Aby pokojové květiny šťastné byly

Některé botanické výzkumy hlásají, že rostliny mají „z objektivního hlediska“ vlastní vědomí/duši a cítí bolest obdobně jako zvířata a lidi. Pokud je na tom aspoň zrnko pravdy, měli byste svým miláčkům zajistit všechno, co potřebují!

Rostliny všeho druhu zlepšují náladu, snižují stres a pomáhají vyčistit vzduch. Tato jednoduchá fakta byla prokázána mnoha studiemi, na nichž se podílela i NASA. Potřebují tedy správnou péči!

Barbara Pleasant, americká zahradní spisovatelka, která se rostlinám věnuje mnoho let, za což dostala i ocenění, má mnoho tipů, díky kterým zelení společníci dostávají to nejlepší pro svůj život. Děláte všechno správně?

Najděte vhodné místo

„Rostliny jsou stacionární bytosti. Proto nejprve proveďte malý průzkum týkající se požadavků na světlo, místo a tepelné podmínky rostliny. Přesouvejte, všímejte si, jak se jí daří,“ prvotně vysvětluje květinová guru.

Zavodňujte moudře

Pokud jde o kvalitu vody, kohoutková voda, i když je obecně bezpečná, může mít postupem času negativní účinky na rostlinu. „Voda, která prochází systémy změkčování a vykazuje vysoký obsah fluoridů, nedělá dobře rostlinám s dlouhými listy – třeba jako dracénám a různým palmám, kterým pak hnědnou špičky,“ varuje Barbara Pleasant. Co s tím?

Vodu destilujte a filtrujte. A i v případě, že voda z vašeho kohoutku je dobrá, příležitostně roste destilovanou vodou aspoň hlínu. Napomůžete tak vyplachování soli a dalších nežádoucích nahromaděných látek v půdě.

Nepřelévejte

Množství vody a ideální závlaha je vždy tak trochu záhadou. Pokud rostlinu přemokříte, listy se zbarví do žluté, kořeny začnou hnít, objeví se plísně a houby, zatímco vrchní část rostliny vysychá. Vždy, když jdete zalévat, ujistěte se vsunutím prstu nebo tužky do zeminy. Pokud je půda suchá jeden centimetr pod povrchem, je čas na zálivku.

Zvlhčujte

Průměrná vlhkost ve většině domů je postačující pro udržení zdravých rostlin, ale některé odrůdy jako tropické palmy, orchideje, africké fialky, bromélie a některé kapradiny potřebují i trochu té extra vlhkosti ve vzduchu. Máte rozprašovač?

Pravidelně kontrolujte

Vždy si vyhraďte určitý čas (jednou týdně) na odstranění mrtvých nebo zažloutlých listů a prohlídku rostlin. „Pokud to uděláte, elimininujete tím vznik mnoha problémů,“ dodává zmíněná odbornice s tím, že je nutné rostliny zbavovat i prachu.

„Něco tak jednoduchého, jako když si vezmete vlhkou žínku a vyčistíte rostlinu, zajistí, že rostlina lépe využije světlo,“ apeluje Barbara Pleasant. A když už jsme u něho, kolik světla je tak akorát?

Zabraňte přímému světlu

Přestože neexistuje žádný SPF 30+, který pomůže rostlinám odolat spálení, můžete zabránit nevratnému poškození vnějších vrstev listové tkáně přemístěním rostliny na místo s nepřímým světlem. To platí i pro druhy, které jsou vůči slunci a světlu velmi tolerantní. Bílé skvrny přece nechce nikdo…

Přihnojujte

Svým rostlinám dopřejte živiny, ovšem pozor, v zimě se hnojí méně než v letních měsících. Vždy se řiďte pokyny na obalu výrobku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat