Prostreno.cz

Bezpečné hračky pro děti. Podle čeho je v obchodě vybírat

Máte pocit, že všechno, co se na pultu v hračkářství vyskytuje, je pro zdraví dětí naprosto neškodné? Tenhle optimismus není na místě. Jsou věci, které byste při vánočním nákupu hraček určitě zanedbávat neměli!

Prosinec je měsícem, na který se naši nejmenší těší celý rok. Taky aby ne, když jim Ježíšek nadělí spoustu hraček. Co když ale tolik očekávané dárky způsobí něco docela jiného, než nepopsatelnou radost? Stát se to bohužel může. Ze statistik totiž vyplývá, že více než 250 tisíc dětí ročně se kvůli hračkám ocitne na pohotovosti. Jak v obchodě vybrat ty, z nichž vážné zdravotní následky nehrozí?

Nepřeceňujte věk potomka

Než umístíte onu krabici s barevným obalem do nákupního vozíku, ujistěte se, že kupujete něco, co odpovídá věku vašeho dítěte. Údaj, který uvádí, pro kterou věkovou skupinu je hračka určena, není jen „pro srandu králíkům“, ale měl by být pro všechny rodiče směrodatný. Roční ratolest by si neměla hrát s něčím, co ocení šestileté či ještě starší dítě.

Ujistěte se, že dar nevzniknul v laboratoři

Další důležitou informací, kterou byste na obale měli hledat, je zmínka o toxicitě. Zvlášť v případě, že hodláte pořídit umělecké předměty, jako jsou pastelky, lepidla, fixy a tak dále. Jakmile objevíte slovo „netoxické“, jste na správné stopě. Rovněž dbejte na to, aby nic neobsahovalo nátěrové hmoty na bázi olova, což je chemikálie velmi škodlivá – pro malé i velké jedince.

Vždy pečlivě kontrolujte kvalitu výrobku

Nezdá se vám materiál, ze kterého je hračka vyrobena? Neriskujte a vraťte ji do regálu. Pokud máte pocit, že se konkrétní výrobek snadno zlomí, odštípne nebo jinak poničí, není to bezpečné. Nezapomeňte se podívat i na razítko, pečeť či štítek, který vás ubezpečí, že věc, na niž se díváte, splňuje všechny standardy kvality.

Neberte nic, co má malé a ostré části

Ještě než u pokladny zaplatíte, přesvědčte se, že hračka neobsahuje žádné malé a snadno „vdechnutelné“ součástky, které by mohly způsobit vnitřní zranění, nebo poškodit oči a pokožku. Pro jistotu se vyhněte i všemu, co „jede“ na malé baterie. Však lékaři v nemocnicích by mohli vyprávět, co všechno už spatřili na rentgenu…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat