Prostreno.cz

Vyrážka či pálení očí. Vánoční stromky mohou být zdrojem toxických plísní

Začala vás přes svátky trápit vyrážka, horečka, pocit pálení v očích, nosu, ústech či krku? Špatně se vám dýchá? Možná jste si společně s vánočním stromečkem domů přinesli toxickou plíseň!

Toxická plíseň, která se obvykle objevuje pod umyvadlem, sprchovými závěsy nebo jakémkoli jiném vlhkém místě, sama o sobě zdravotní potíže nezpůsobuje. Jenže produkuje jedovaté látky, se kterými je to jinak. Ty už tak „hodné“ a neškodné nejsou. Říkáte si, že vy přece všude uklízíte, a navíc jste vánoční generálku vzali pěkně od podlahy, takže jste krytí? Omyl.

Podle výzkumu mohou čerstvé vánoční stromky v pokoji také uvolňovat toxické spóry plísní, což může vést například k astmatickým záchvatům a problémům s dýcháním! A co hůř, existuje více než 1000 druhů plísní, z nichž každý je nebezpečný svým vlastním způsobem. Zde jsou 3 nejčastější formy a jejich vliv na naše zdraví.

Alergenní forma

Alergenní formy nejsou tak nebezpečné jako jiné formy plísní a obvykle postihují děti. Mohou zhoršit příznaky astmatu a způsobit problémy u lidí s alergiemi na plísně.

Patogenní formy

Tento typ formy může způsobit různé infekce a je vysoce nebezpečný, pokud je váš imunitní systém slabý. Vystavení se tomuto typu plísní může vést k bakteriální pneumonii.

Toxigenní formy

Toxické formy uvolňují mykotoxiny do vzduchu, které způsobují imunosupresi (schopnost organismu reagovat na antigenní podnět tvorbou protilátek, stav snížené imunity), a dokonce i rakovinu. Mykotoxiny se vstřebávají okamžitě do těla a mohou být velmi nebezpečné.

Nejběžnější domácí formy

Americký lékař Joseph Mercola hlásí, že se v podstatě se jedná o pět nejčastějších variant spór plísní.

  • Cladosporium: Tato houba roste na vlhké textilii a dřevu a může způsobit horečku a příznaky podobné astmatu.
  • Aspergillus: Houba s názvem Aspergillus se nachází v prachu a běžně se rozmnožuje ve vlhkém a teplém klimatu. Uvolňuje mykotoxiny a může způsobit infekce plic.
  • Stachybotrys: Takzvaná černá forma je vysoce toxická a může způsobit vážné potíže s dýcháním a krvácení do plic. Najdete ji na vlhkém papíře a dřevě, linoleu, betonu a dlaždicích.
  • Plíseň Penicillium (Štětičkovec): Tato houba často roste na vlhkých kobercích, látkách, tapetách a skleněných vláknech. Může způsobit astma a alergie a některé druhy produkují nebezpečné mykotoxiny.
  • Alternaria: Forma Alternaria se nachází v tělních tkáních (ústa, nos, dýchací trakt) a způsobuje alergické reakce.

A čím vším se nákaza plísní projevuje? Prvotně očekávejte žízeň a zvýšené močení, citlivost na světlo a červené oči, únavu, noční pocení, pocit brnění v končetinách, problémy s pamětí, bolestmi hlavy, astmatem a jinými respiračními problémy, průjmem či ztrátou chuti k jídlu. Obvyklé jsou i bolesti žaludku, nevolnost, náhlá svalová křeč a bolest. V takovém případě máte spolunájemníky už hezkých pár dní, nebo se k vám nastěhovalo něco, za co může vánoční strom….






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat