Prostreno.cz

Vyčistěte zaneřáděný plech bez agresivní chemie a za pár korun

Smažení, zapékání, pečení. Plechy do trouby dostávají pěkně zabrat! Taky často zápasíte s lepivými připáleninami? Vytvořte si vlastní účinnou pastu, kterou podle libosti můžete používat společně s tekutým pískem!

Je jedno, zda používáte kuchyňský sprej ve spreji, nebo dáváte přednost pergamenu či fólii, stejně se váš plech dřív či později nevyhne znečištění, zvlášť pokud je „v jednom kole“. Odmočení vodou, jar, nějaký ten tekutý písek, drátěnka.

Tak to je asi váš nejběžnější postup, jak se připečeného jídla zbavit. Nutno dodat, že ve většině případů zabírá. Ovšem asi tak stejně jako pasta z jedné sody a bílého octa. Že jste o ní ještě neslyšeli? Vezměte si obě ingredience a pusťte se do díla!

Dobrých věcí není nikdy dost

Vytvořte směs, která by měla mít podobnou strukturu jako zubní pasta nebo krémový salátový dresink. Pastu naneste na plech a věnujte pozornost nejhrubším oblastem. Poté, co „stáhnete“ to nejhorší, nechte plech plechem a nechte pastu 10 minut působit. Během této doby vám ukáže, co umí. Po uplynutí časového limitu použijte houbičku a odstraňte co nejvíce zbytků.

Pokud zjistíte, že některé oblasti jsou obzvlášť tvrdohlavé, opláchněte pánev a znovu pokryjte zaneřáděné oblasti vrstvou vlastnoručně pasty, ke které můžete přidat trochu klasického tekutého prášku (v případě nouze). Poté, co jste se zbavili potravinových částí, plech opětovně opláchněte a nechte usušit.

Jak na otrlou mastnotu?

Pokud vám dělá problém spíš nepořádek okolo trouby a přímo v ní, vyzkoušejte další z domácích tipů. Budete potřebovat 1 díl domácího gelu na praní (aka slizu), 1 díl jedlé sody a pár kapek esenciálního oleje z rozmarýny, která působí antibakteriálně, fungicidně a antisepticky. Postup je přitom stejně jednoduchý jako v prvním případě.

Do domácího gelu na praní postupně přidávejte jedlou sodu tak až vytvoříte hustou pastu. V závěru přidejte rozmarýnu a máte hotovo. Tento domácí prášek použijte na pracovní plochy a trouby.

Samozřejmě, že ani plechy a ani trouby, pokud je používáte více než často, se nevrátí do původního stavu, kdy byly nablýskané, nicméně platí, že pokud po vyčištění jednoho či druhého dosáhnete hladkého a nelepivého povrchu, udělali jste svoji povinnost.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat