Prostreno.cz

Kokosový olej je vhodný i pro psy. S čím vším jim pomůže?

Používání kokosového oleje je velmi oblíbené u majitelů domácích zvířat, a to díky mnoha překvapivým účinkům, které mohou mít vliv na celkové zdraví domácího mazlíčka. Znáte je všechny?

V moderní kuchyni kokosový olej rozhodně nechybí. Je ale dobrý i pro psy? Veterináři tvrdí, že ano, neboť obsahuje mnoho užitečných tuků. Zatímco kokosový olej má velmi vysoký obsah nasycených tuků, více než 50 % z nich jsou triglyceridy středního řetězce, což je dobrý typ tuku, který může pomoci zvýšit hladinu cholesterolu. S jeho antifungálními, antibakteriálními, protizánětlivými a antioxidačními účinky zkrátka nemůžete šlápnout vedle. Co se stane, pokud ho zařadíte do stravy svého pejska?

Vliv na trávení

Kokosový olej může optimalizovat trávení, zvýšit příjem živin, regulovat pohyby střev, a dokonce eliminovat špatný dech domácího mazlíčka. Nestojí to za pokus?

Posílení imunitního systému

Antibakteriální, antifungální a antivirové účinky v důsledku přítomnosti kyseliny laurové v tomto oleji pomáhají zvýšit imunitu psa a mohou zabránit mnoha gastrointestinálním infekcím.

Oddálení artritidy

Jak pejsek stárne, může začít trpět na zánětlivé stavy, například artritidu. Tyto zdravotní neduhy se však dají oddálit, a to právě konzumací kokosového oleje.

Lesklá srst

Množství zdravých tuků v tomto oleji zlepšuje vzhled a lesk srsti psa a zároveň chrání jeho kůži! To jste věděli?

Jaké množství je tak akorát?

Pokud s podáváním kokosového oleje právě začínáte, měli byste vždy vyzkoušet jen malou dávku, konkrétně ne více než 1/4 čajové lžičky denně – u štěňat a psů malých plemen. V případě, že máte většího psa, se za optimální množství považuje jedna čajová lžička.

Sledujte reakce vašeho psa a ujistěte se, že nemá žádné gastrointestinální problémy. Během několika týdnů nebo měsíců můžete postupně dávku zvyšovat. Jakmile však zjistíte jakékoli negativní vedlejší účinky, přijímané množství opět snižte. (Obecně by psi neměli přijímat více než 1 čajovou lžičku denně na 5 kilo tělesné hmotnosti.)

Nežádoucí účinky kokosového oleje pro psy

Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří gastrointestinální potíže či průjem. Tomu lze předcházet pomalým zvyšováním celkového příjmu kokosového oleje.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat