Prostreno.cz

Opravdu psi nemohou jíst vlašské ořechy?

Možná máte rádi vaření či pečení s ořechy, ale co když vám nějaký ten kousek spadne do psí tlamičky? Máte se bát? Jistá rizika tu jsou!

Na otázku, zda psi mohou jíst vlašské ořechy, existuje jednoduchá odpověď. „Vlašáky“ obsahují spoustu užitečných živin a pro psí zažívání nepředstavují žádnou hrozbu, i když nadměrná konzumace se může ukázat jako toxická. V této souvislosti se hovoří převážně o záchvatech. Jinými slovy, pokud vám oříšek při přípravě vosích hnízd spadne na podlahu, a váš čtyřnohý společník ho slupne, nic mu to neudělá. Ať si klidně pochutná!

Pozor na procházky

Jiná situace by však nastala v případě, pokud byste psa vzali na procházku přímo ke stromu, kde by mohl neřízeně rozkousat skořápky všeho, na co by narazil. Vzhledem k riziku, že některé kusy jsou plesnivé a potenciálně toxické, majitelé psů by vždy měli zajistit, aby ke konzumaci většího množství vlašských ořechů nedošlo. Hodí se však upozornit i na fakt, že taky není ořech jako ořech.

Dřevo z černého ořechu (Juglans nigra) je pro psy trochu toxické, takže pokud máte jeden z těchto stromů v blízkosti bydliště, buďte opatrní. Obecně řečeno, nadměrná spotřeba ořechů či okusování kůry ořešáku černého může způsobit gastrointestinální potíže a problémy s trávením. Jako u všeho platí, „dobrého pomálu“. Všechny lidské potraviny by měly být považovány za příležitostný pamlsek, neboť vyvážená strava (psí krmiva) by měla poskytovat všechny živiny, které přítel člověka potřebuje. A jak je to s těmi záchvaty?

Toxicita ořechů

Zatímco vlašské ořechy jsou ve většině případů neškodné, spadané ořechy, které několik dní leží na zemi a podléhají „zubu času“, vhodné nejsou. Kvůli nim se do organismu dostanou tremorgenní mykotoxiny, které mohou vašeho psa změnit k nepoznání. Chlupáč se kvůli nim třese a má záchvaty. Často se dostavuje i nadměrné slinění, zvracení a slabost. (Konkrétněji jsou tyto toxiny známé jako penitremy A, a není snad třeba dodávat, že by se měly brát velmi vážně.) Když už se něco takového stane, lékaři doporučují vyvolat zvracení zředěným peroxidem vodíku, nicméně vždy je nejlepší požádat o pomoc odborníka.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat