Prostreno.cz

Provoněné srdce domova

Voňavá kuchyň je zatím jen vaším zbožným přáním? Co není, může být! Spolehněte se na věci, které běžně máte doma, a provoňte srdce domova od plotny po myčku!

Po otevření dvířek kuchyňské linky cítíte zápach. Odkud se vzal, když je nádobí pečlivě umyté? Věc se má tak, že především dřevěná nebo umělohmotná prkénka na maso, ale také plastové nádobí dlouhodobě přejímá pachy aromatických surovin, například ryb nebo cibule. Řešením je citron, respektive jeho půlka. Tou potřete všechny výše uvedené kousky nádobí. Zbytek tohoto ovoce si nechte pro mikrovlnku.

Mikrovlnka jako nová

Mikrovlnku už dneska používá kde kdo. Jenže s tím mytím a péčí už to tak valné není. Přitom právě ona by se měla potřít vlhkým hadříkem, a to po každém použití.

Nežádoucích pachů se zase lze zbavit tak, že přímo doprostřed položíte talířek s horkou vodou a plátky z poloviny již zmíněného citronu. (Citron dokáže pohltit pachy a také při odpařování z misky pomůže rozpustit mastnotu v troubě a tím usnadní její celkové vyčištění.) Mikrovlnku zapněte a vyčkejte na chvíli, kdy se začne tvořit pára. (Maximálně však pět minut.) Poté ji vypněte a vytřete do sucha.

Nemáte-li po ruce citron, stejný postup vyzkoušejte se dvěma lžícemi octa. (Mikrovlnku v tomto případě nechte zapnutou maximálně dvě minuty.) Mimochodem, ocet je při pohlcování pachů účinný i jinde. V jaké situaci vám ještě pomůže?

Voňavá kuchyň

Při přípravě pokrmů se leckdy něco nepovede, například připálí. Nepříjemných výparů a zápachu se snadno a rychle zbavíte tak, že na plotnu postavíte hrnec s vodou a octem. Do této směsi přidejte ještě lžičku mleté skořice. Krátce povařte a užívejte si příjemné vůně. Mimochodem, ocet pohlcuje i cigaretový zápach. V případě, že vám z hrnce „uteklo“ mléko, rychle na plotnu nasypejte sůl. Ta pach neutralizuje.

Bezchybná myčka

Nějak to s vaší myčkou není ono? Do horního koše umístěte misku s octem, který rozpouští mastnotu, působí proti vodnímu kameni, dezinfikuje a také neutralizuje nepříjemné pachy. Poté myčku zapněte na delší cyklus. Je také vhodné před každým mytím vložit do oddílu na příbory citronovou kůru. Ta jeden z největších kuchyňských pomocníků nádherně provoní.

Zdroj: názory autora, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6466412/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat