Prostreno.cz

Úklidové prostředky z kuchyně. Čím nahradit chemická čistidla

Máte v lednici pivo a ve spíži zase citron, puding a cibuli? Víc snad k očistě domova ani není třeba! Okna snadno přeleštíte sladkým dezertem a koberce zbaví skvrn chmelový mok. A co použít na koupelnu?

Jarní úklid patří mezi každoroční tradiční „disciplíny“. Už teď se děsíte toho, kolik speciálních přípravků na to a ono budete muset koupit? Nestresujte se zbytečně, vždyť několik takřka geniálních pomocníků máte v kuchyni. Jen o tom zatím nevíte! Co vám tedy v leštění, cídění a zvelebování domácnosti možná překvapivě přijde vhod?

Puding, přítel všech oken

Čistá okna? To je základ. Jenže realizace téhle „náročné mise“ už je horší. Nebo ne? Zkuste zlepšovák našich babiček. Tím je roztok z pěti litrů vody a jednoho balíčku vanilkového pudingového prášku. Jakmile se tekutina rozetře po skle, nechá se zaschnout. Pak už jen stačí tabule „přejet“ suchým hadříkem a je hotovo. O lesk „jako blesk“ máte postaráno!

Cibule jako multifunkční parťák

Ano, zrak vás rozhodně nešálí, protože s cibulí se nemusí jen vařit. Štiplavá potravina totiž dokáže rychle a snadno leštit měď, sklo i zlaté předměty. Když už jsme u toho čistění, nebojte se aromatického přítele využít i na rámy obrazů nebo oblečení, na němž po žehlení zůstaly nežádoucí skvrny.

Citron nahradí tekutý písek

Že žlutý plod se hodí jenom do čaje? Co vás nemá! Jeho šťávou dokonale odstraníte nečistoty z vnitřků zašlých váz i hliníkového nádobí. Kyselá tekutina ale „umyje“ i deštníky, pozlacené kovy, perly nebo předměty ze slámy. Při úklidu koupelny je doslova k nezaplacení, neboť patří ke skvělým prostředkům na vany, toaletní mísy, kachlíčky i zrcadla.

Pivo, dopřejte doušek sobě i koberci

Chmelový mok je výborným nápojem, o tom žádná. Jenže pozor, má i vskutku překvapivé uplatnění. Dokáže si skvěle poradit s pozůstatky kávy nebo čaje, které se tvrdohlavě drží podlahových textilií. Návod k jeho použití? Tak ten se vám bude líbit asi nejvíce. Prostě nalijte trochu na skvrnu a sledujte, jak nadělení mizí. V případě potřeby tento „proces“ opakujte vícekrát. Pokud by vám snad vadil možný pivní zápach, zbavte se ho roztokem jedlé sody.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat