Prostreno.cz

Péče o dřevěné podlahy. Který typ je nejnáročnější na údržbu

Chcete, aby vaše dřevěná podlaha stále vypadala jako ze žurnálu, jemně se leskla a tiše vás doprovázela na každém kroku? Pečujte o ni již při vytírání! A které chyby se neodpouštějí?

Jak dřevěné podlahy udržovat? Záleží na tom, jakou povrchovou úpravu zvolíte. Jestli to bude lak, olej či vosk, nebo dokonce moření, záleží na osobní volbě.

Chyby již u běžné údržby

Bez ohledu na druh dřeva a jeho povrchovou úpravu platí pravidlo, že dřevo nesnáší vlhkost. Pro každodenní údržbu se používá nejlépe pouze jemný smeták, případně vysavač s nástavcem na parkety. Vytírání správným způsobem obvykle není problém, i když i zde platí, že všeho s mírou.

Důležité je hadr nebo mop jemné struktury dobře vyždímat, vodní film by měl ideálně uschnout do jedné minuty. Dlouhodobé působení většího množství vody však může vést k promáčení či podmáčení podlahy, jejímu nabobtnání, vzniku povrchových nerovností nebo plísní pod podlahou.

Na běžné čisticí prostředky, které nacházejí uplatnění při mytí nádobí, rovnou zapomeňte. Jakožto majitelé dřevěné podlahy byste měli sáhnout výhradně po prostředcích určených přesně jí na míru. Při čištění se také vyvarujte drátěnek a ostrých kartáčů, od kterých hrozí poškrábání.

Jak na lakované podlahy?

Lak vytvoří na dřevěné podlaze jednolitý film, který je odolný a zvyšuje nášlapnou vrstvu. Přes lak do dřeva nepronikne žádná agresivní látka, což se hodí. Při mechanickém poškození, jako jsou škrábance a rýhy, ale nelze podlahu lokálně opravit, musí se vždy zbrousit celá plocha. To se jeví jako nevýhoda. I proto radši patříte k příznivcům vosku? Pak asi víte, že i u nich je něco za něco!

Olejované podlahy

Kdysi nepopulární hydrovosky, u kterých byla velmi náročná údržba, dnes nahradily kvalitní výrobky bez škodlivých vlivů na životní prostředí s podstatně větší životností. Vosk jedinečně zvýrazní strukturu dřeva. Je však měkký a nevytvrdne tak jako olej. Běžná údržba je o něco náročnější než u lakovaných podlah. Snáze se totiž ušpiní. Dle potřeby je nezbytné takovou podlahu překartáčovat, znovu naimpregnovat a přeleštit.

Mořené podlahy

Nejvíce času zabere péče o mořené podlahy, protože samotné moření nechrání povrch dřeva. Po delší době užívání bývá u mořených podlah zapotřebí povrchovou úpravu navíc zrenovovat a znovu namořit pomocí příslušného odstínu. Taková péče se však jistojistě vyplatí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(1 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat