Prostreno.cz

Syrovým masem raději svého psa nekrmte

Pejskové a maso k sobě patří asi jako sůl na chleba. Život ohrožující jsou však zdánlivě dobré úmysly majitelů dopřát svým miláčkům trochu toho gurmánského zážitku v podobě syrového masa. Můžete mu vážně ublížit!

Konzumace masa přináší jisté zdravotní výhody. Například to hovězí poskytuje velký zdroj L-karnitinu, což je aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje v masných výrobcích. Mezi jinými funkcemi hraje L-karnitin roli v metabolismu tuků.

Příjem L-karnitinu v potravě má podle vědců pozitivní dopad na zdraví srdce, konkrétně by jej měli přijímat pacienti a hypertenzí a všichni ti, kdo se potýkají s oxidačním stresem. L-karnitin je dokonce spojen s 27 % snížením mortality u pacientů se srdečním selháním. Lidem i zvířatům by tak neměl být odepírán.

Tepelná úprava jako základ všeho

Ať už vy sami maso milujete, nebo naopak nenávidíte, určitě jím krmíte vaše domácí miláčky. Konkrétně psi jej zbožňují a jsou velmi nadšeni vyhlídkou na konzumaci jakéhokoli druhu masa. Ovšem pozor, nová studie poukázala na škodlivé účinky krmení masem syrovým!

Ze studie, kterou provedli vědci z indické Univerzity Agricultural Sciences, vyplývá, že syrové maso zvyšuje riziko celé řady nemocí, protože obsahuje vysoké hladiny velmi škodlivých bakterií. Výzkumníci konstatovali, že syrové maso a syrové masné výrobky jsou domovinou pro vysokou úroveň bakterie enterobacteriaceae, jež se běžně nazývá enterobakterie, která přinejmenším může způsobit gastrointestinální onemocnění.

Nezvaní návštěvníci, kteří uzurpují zvířata i lidi

Vědci na to přišli tak, že podrobili testům 60 balení vzorků syrového masa, přičemž všechny byly analyzovány na přítomnost bakterií, jako jsou klostridium perfringens či bakterie rodu campylobacter, jež se běžně vyskytuje v zažívacím traktu domácích zvířat. 52 % testovaných vzorků přitom obsahovalo nebezpečně vysoké hladiny škodlivých návštěvníků!

Ve třetině z nich se zabydlela i escherichia coli, která způsobuje průjem, horečku, bolesti břicha, zvracení i celkovou únavu. Proto odborníci, kteří své poznatky publikovali v odborném časopise Vet Record, důrazně před konzumací syrového masa varují. Pokud jej mazlíček skutečně vyžaduje, vždy se o tomto postupu poraďte se svým veterinářem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat