Prostreno.cz

Na odolné skvrny použijte dle rad babiček máslo

Prací prášek není jediná varianta, jak odstranit skvrny z oblečení. Na každou skvrnu totiž existuje nechemický „lék“! Třeba v podobě brambory nebo másla!

Krev, pot, mastnota, rtěnka a víno. To jsou největší „držáky“, kterých je umění se zbavit. Vyzkoušejte proto některý z osvědčených domácích receptů našich babiček. Díky těmto tipům si hravě poradíte i s tou nejvzdorovitější špínou.

Důležitá je rychlost

První zásadou čištění skvrn, bez ohledu na to, kde jsou a od čeho, je vždy a hlavně rychlost. Pokud nedáte skvrně dost času, aby se vsákla do materiálu nebo uschla, máte napůl vyhráno. A jak je to s konkrétními patáliemi?

Skvrny od krve

V případě odstraňování těchto skvrn platí pravidlo rychlosti dvojnásob. Pokud budete rychlí, pak postačí většinou studená voda. Na krev nikdy nepoužívejte vodu teplejší než 40 °C. Zaschlou krev namočte a posolte. Pro namáčení můžete použít i bílý ocet, borax nebo tříprocentní roztok peroxidu vodíku, který je ale vhodný jen pro bílé a odolné materiály, neboť je vybělí.

Skvrny od potu

Pot je odolný soupeř a může se stát, že si s ním neporadí ani čistírna. Pot sám o sobě je čirá tekutina, která není cítit. Zápach vzniká až ve fázi jeho rozkladu. Z textilu je třeba dostat jej co nejrychleji, aby nemohl na látku působit. Stačí oblečení namočit do vlažné vody s mýdlem nebo trochou tekutého pracího prášku – propocené věci nestačí jen „vyvětrat“. Pokud na svém oblečení již skvrny od potu máte, pak musíte postupovat podle toho, zda jde o bílé či barevné prádlo. Některé metody k odstranění skvrn dokážou poškodit zabarvení, takže si vlastně moc nepomůžete. A jaké prostředky použít?

Prášky i sůl. Co je lepší?

Na bílé prádlo můžete použít klasický prášek. V případě starších fleků z něj udělejte za pomoci vody kašičku, kterou vetřete do látky v oblasti skvrny a pak namočte na několik hodin do vlažné vody. V případě barevné látky zvolte tekutý prací prostředek na barevné oblečení. Ovšem i klasické jádrové mýdlo je vhodným řešením odstranění skvrn, aniž byste se museli bát o barvy textilu. Na skvrny od potu funguje i mýdlo žlučové.

Opomíjet se však nesmí ani sůl, účinná zbraň našich babiček. Přidejte hrst soli do litru vody a nechte oblečení v tomto roztoku namáčet alespoň přes noc, následně vyperte klasickým způsobem. Ostatně, sůl je účinná v mnoha dalších případech.

Skvrny od vína

Víno vysajte papírovým ubrouskem, a co nejrychleji posypejte solí, kterou po chvíli odstraňte. Jako první pomoc je možné použít minerálku – tou skvrnu polijte a pak vysušte ubrouskem. K čištění můžete použít i mýdlovou vodu. Bavlnu lze převařit v mléce, které s vínem taky zatočí. Zaschlou mapu od vína pomůže vyčistit voda s trochou čpavku. Na červené víno zase působí víno bílé, kterým flek očistíte, potom posolíte a necháte působit. Po vyprání by měla skvrna zmizet.

Skvrny od rtěnky

Stala se vám při líčení nehoda? Velmi záleží na tom, o jakou rtěnku a hlavně jaký materiál jde. Většinou by taková nečistota měla zamávat na rozloučenou poté, co z ní mastnotu odstraníte lihem. Látku položte na savou podložku a nanášejte líh například vatičkou. Podložku přitom měňte, aby byla čistá. Potom dejte vyprat. Použít lze i benzin.

Skvrny od tuku

S odstraněním mastnoty vám pomůže líh, benzin nebo terpentýn (při jeho použití vždy dočistěte benzinem), ale například i kukuřičný škrob, kterým skvrnu posypete a asi po čtvrt hodině jej sundáte. Dobře poslouží i přípravek na mytí nádobí, který necháte chvíli působit. V každém případě buďte něžní, netlačte a nedrhněte skvrnu, jen místo třete. Mastné fleky můžete vyčistit také máslem. Snadno se odstraňuje a vezme s sebou i houževnaté skvrny od tuku, téru a pryskyřice. Namažte na ně trochu másla, nechte pár minut být, pakje oškrábejte a nakonec ošetřete trochou benzinu.

Další problematické skvrny

  • Tráva. Aplikujte zředěnou citronovou šťávu a omyjte. Pokud si umažete džíny, tak je potřete zubní pastou, usušte a potom omyjte.
  • Rajčata. Položte na nečistotu plátek syrové brambory nebo ji opláchněte teplou mýdlovou vodou.
  • Make-up. Nastříkejte přípravkem na leštění oken a vysajte papírovým ubrouskem.
  • Čokoláda. Opláchněte teplou mýdlovou vodou nebo naneste citronovou šťávu a následně dejte vyprat.
  • Propiska. Pomáhá směs octa a lihu v poměru 1 : 1. Pokud nemáte líh, zkuste postříkat lakem na vlasy.
  • Smůla. Namočte do odlakovače na nehty a vydrhněte.




Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat