Prostreno.cz

Účinná ochrana domova před otravnými vosami

Na válku s vosami si stěžuje nejeden zahrádkář. Kolonie vos jsou větší než kdy jindy a jsou hladové a agresivnější. Postarejte se o ně dřív, než zaútočí!

Ačkoli vosy jsou užitečné tím, že konzumují mrtvý hmyz, včetně much, soužití s nimi bývá předzvěstí velkých obtíží. Představují totiž hrozbu hlavně pro alergiky, proto se jich většina lidí chce zbavit. Patříte k nim? Pak musíte vědět, že chemické ošetření je obtížné a nebezpečné. Chemikálie mohou poškodit zdraví vaše i vaší rodiny, stejně jako domácích mazlíčků a životního prostředí. Raději neriskujte a zvažte bezpečnější způsoby.

Procházka po domě

Vody si vytváří hnízda na jakýchkoli vhodných místech, které jim domov poskytuje. Udržujte si je dál od těla tím, že odstraníte nežádoucí potraviny a jídlo nebudete vyhazovat do popelnice. A pozor, vosy přitahuje i krmivo pro domácí zvířata a ptáky. Mějte také na paměti, že i sladké věci jsou tak trochu jako ruská ruleta. Voňavé parfémy a pleťové vody pro vosy představují žně! Je také důležité zkontrolovat dům a zaměřit se na všechny oblasti, které vyžadují opravu. Trhliny, prohlubně a díry jsou ideální pro stavbu hnízda.

Odpuzující rostliny

Vosy odrazují rostliny, jako je máta, tymián, citronella, eukalyptus a pelyněk. Pěstujte je ve svém dvoře nebo na zahradě. Kromě schopnosti odpuzovat hmyz tyto bylinky přirozeně dodávají krásu a vůni.

Esenciální olej

Vosy se drží dál od jakéhokoli druhu máty, jak již bylo řečeno. Ovšem nejen bylinka samotná má takovou moc. Studie publikovaná v časopise Journal of Pest Management Science poukazuje na vynikající výsledky s olejem z máty peprné. Kromě výsadby máty ve vaší zahradě můžete jednoduše přidat několik kapek máty peprné na kusy bavlněné látky a ty strategicky umístěte okolo verandy, pod okapy a římsy. Jelikož se vosy objevují na stejných místech, volte oblasti, o kterých víte, že se tam v minulosti zdržovaly. A co další esenciální oleje? Na výběr máte z několika možností!

Podle vědců vosy odpuzuje i směs složená z lemongrass, hřebíku a pelargónie. Smíchejte několik kapek od každého druhu v lahvi s rozprašovačem. A pro jistotu přidejte i trochu mycího prostředku na nádobí. Poté nastříkejte po celém domě. Nebo nastražte pasti.

Pasti z cukru a vody

Odřízněte krk z dvoulitrové plastové láhve (asi v jedné třetině shora nůžkami nebo ostrým nožem). Odříznutou horní část lahve vezměte a vložte ji do té spodní hrdlem směrem dolů ke dnu lahve. Oba kusy pak k sobě dobře připevněte kancelářskou sešívačkou. Lahev naplňte návnadou, například limonádou, cukrovou vodou či pivem a past zavěste na vybraná místa. Návnadu dvakrát týdně obměňujte.

Zdroj: thespruce.com, goodhousekeeping.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat