Prostreno.cz

Domácí kompostér: Proč by neměl chybět v žádné kuchyni

Kompostér, ať už podomácku zhotovený z dřevěných desek nebo v podobě zakoupené nádoby z plastu, by rozhodně neměl chybět v žádné zahradě. Z jakých důvodů?

Ani vy se raději nedíváte do koutů svého pozemku, protože jsou plné posečené trávy, shrabaného listí či spadaného ovoce? Lámete si hlavu tím, kam se vším tím odpadem? Řešení je snadné! A jmenuje se kompostér. Ten je jako stvořený pro všechny zahrádkáře, kteří mají v sobě alespoň špetku ekologického ducha. Vždyť tento skvělý vynález lze využít nejen na výše zmíněný odpad, ale i na zbytky z kuchyně, například slupky ze zeleniny.

Veškerý biologický materiál na jednom místě

Kromě posečené nebo vytrhané trávy můžete do kompostéru vhazovat také listí. Zjednodušeně by se dalo říci, že v něm má své místo jakýkoliv biologický odpad, včetně shnilého ovoce, podrcených větví a jiných zbytků dřevin. Důležité je, abyste kompostovali jak zelený materiál (listí, tráva), tak i ten hnědý (dřeviny, větvičky). Říkáte si, nač je to vlastně všechno dobré? I zde je odpověď velmi jednoduchá!

Ve zdravé půdě zdravá úroda

V kompostéru vám tímto způsobem, a především opravdu rychle, vznikne ten nejkvalitnější humus, jaký si umíte představit. Ten následně poslouží jako nejlepší přírodní hnojivo plné živin pro celou vaši zahradu. Humus se po naplnění kompostéru (případně po nějakých dvou měsících) vybírá z jeho spodní části – nemá totiž dno. Kompostér potřebuje být v přímém kontaktu s půdou, která jeho obsah zásobuje mikroorganismy, a právě ty startují proces kompostování.

Kritéria výběru

Kompostovací nádoby jsou na našem trhu dostupné v nejrůznějších provedeních, tvarech, velikostech, materiálech i cenách. Nejčastěji bývají vyrobeny z recyklovaného plastu, takže nepůsobí jako pěst na oko – naopak, hravě splynou s okolím a roky si udrží svou barvu, tvar a stabilitu. Užitečné je také to, že jsou mrazuvzdorné. Navíc předcházejí zápachu, jenž je pro zahradní či kuchyňský odpad typický.

Předtím, než si tedy zajdete do obchodu nějaký ten kompostér vybrat, vezměte v úvahu několik faktorů. V první řadě velikost vaší zahrady, na níž pak závisí množství vyprodukovaného odpadu. Kvalitní kompostér vám dokáže dobře sloužit klidně i dvacet let.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat