Prostreno.cz

Boty jako nové: Jak vyčistit látku, lano, korek či kůži

Máte své oblíbené boty a chcete, aby stále vypadaly jako nové? Existuje spousta různých materiálů, povrchových úprav a barev. Ale jak je udržet, aby vypadaly pořád dobře a vydržely o něco déle? Máme pro vás hned několik tipů, jak můžete snadno vyčistit každý typ obuvi.

Říká se, že čisté boty jsou naší vizitkou, navíc pravidelným ošetřováním jim prodloužíte i životnost. Tak proč jim nevěnovat trochu té péče? A jak se o ně starat?

Látkové boty 

Máte například sandálky s látkovými řemínky, nebo látkové tenisky? Bez ohledu na styl se látka nakonec stejně zašpiní. Látkové boty mnozí z nás perou v pračce. Není to vůbec špatný nápad, ale ne všechny boty tohle vydrží, protože některé mají kožené části a téměř všechny boty jsou spojeny lepidlem, které nevydrží všechnu tu záplavu vody.

Místo toho čistěte raději povrchy textilních bot ručně pouze pomocí mycího prostředku na mytí nádobí nebo tekutého pracího prostředku, teplé vody, starého zubního kartáčku a papírových ručníků.

Nejprve otřete textilii suchým papírovým ručníkem, abyste odstranili veškerou volnou povrchovou zeminu. V malé misce smíchejte jednu čajovou lžičku saponátu se dvěma šálky teplé vody, v roztoku namočte zubní kartáček a jemně krouživými pohyby čistěte tkaninu. Na závěr obuv jen otřete papírovým ručníkem od zbytků mýdla, nebo obuv celou krátce opláchněte pod tekoucí vodou. Boty nechte dobře vyschnout na větraném místě. Pokud se bojíte, že boty ztratí tvar, můžete je vycpat například novinami.

Kůže, lakovaná kůže a umělá kůže

U obuvi z kůže, lakové kůže nebo umělé kůže začněte otírat veškerou zeminu hadříkem namočeným v roztoku vody a octa v poměru 1 : 1. Tenhle trik oceníte také v zimě, protože odstraňuje skvrny od soli. Poté nechte boty zcela uschnout.

Suché boty na závěr ještě ošetřete a vyleštěte za pomoci suchého měkkého hadříku a obyčejné kosmetické či lékařské vazelíny.

Semišové boty

Klíčem k udržení semiše je pravidelná péče. Po každém nošení je třeba povrchy udržovat co nejsušší a po každém nošení očistit měkkým štětcem, aby se odstranil prach a nečistoty. Skvrny ošetřete co nejrychleji.

Mírné odřeniny a oděrky: Napravíte tím, že místa „vygumujete“ gumou a poté pomocí štětce obnovíte rozložení vláken.

Olejové skvrny: Posypejte oblast dětským práškem nebo kukuřičným škrobem, aby absorbovaly olej. Nechte prášek působit na skvrně po dobu nejméně jedné hodiny a pak jej setřete suchým hadříkem. Opakujte, dokud neodstraníte veškerý olej, a na závěr opět použijte štěteček.

Lano a korkové klíny

Poté, co jste vyčistili horní tkaninu nebo koženou část bot na klínku, je čas řešit okolní „lano“ nebo korkový klínek.

Připravte si roztok ze čtyř šálků teplé vody, jednoho šálku octa a přidejte jednu čajovou lžičku mycího prostředku. Tímto roztokem za pomoci kartáčku nebo hadříku vyčistíte lano i korek. Pokud čistíte podešev z lana pracujte jen v jednou směru, aby se netřepilo. Když je vše čisté, otřete hadříkem namočeným v čisté vodě, aby se opláchly zbytky mýdla a nechte boty uschnout na vzduchu.

Tenisky

Většina lidí tenisky běžně pere a je pravda, že většině obuvi tohoto typu tím nijak neuškodíte. Nejprve očistěte podrážky, abyste si pračku nezanesli zeminou, poté vyndejte vnitřní vložky a tkaničky, ty můžete vložit do síťovaného sáčku a také vyprat. Boty perte na nízkou teplotu teplotu, přidejte běžný, nejlépe tekutý prací prášek. K obuvi je vhodné přidat do pračky například i pár ručníků, aby se v pračce tolik „nemlátila“, šetříte tím jak boty, tak i pračku.

Tenisky nikdy nedávejte do sušičky, to jim neprospívá, můžete je nechat i vyždímat na nízké otáčky a potom je dosušte na vzduchu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat