Prostreno.cz

Žínky, houby a houbičky. Lidé je mění méně, než je zdrávo

Ruku na srdce, jak dlouho vám visí houba na mytí v koupelně a houbička na nádobí v kuchyni? A co kartáč na sklenice? Lidé tyto předměty používají denně. Málo už se ale zaměřují na jejich výměnu. Přitom jsou semeništěm bakterií, které mohou způsobit velmi nepříjemné potíže.

Houbičky na nádobí

Houbičky, kterými omýváme nádobí, příbory a sklenice jsou zdrojem miliard bakterií, ale ne jen tak ledajakých! Obsahují třeba takové, které způsobují pneumonii a meningitidu. Také v nich nalezneme tradiční e-coli bakterie, které v případě pozření – což je díky účelu, ke kterému houbičky používáme velmi snadné – způsobují nepříjemné zažívací potíže. Nebezpečné to však může být v případě malých dětí, které nemají ještě dostatečně vyvinutou imunitu. Sečteno, podtrženo, houbičky měňte alespoň jednou týdně.

Kartáče na lahve

Kartáče na lahve na tom nejsou tak zle, jako houbičky, ovšem k jejich výměně dochází v ještě delších intervalech. Není výjimkou, že ten samý kartáč na lahve a nádobí zdobí okraj našeho dřezu i několik let. Najdeme v něm jednak stejné bakterie, jako na houbičkách na nádobí, ale kromě toho také zástup kvasinek a jiných bakteriálních kolonií. Kartáč na lahve nepoužíváme tak často, jako houbu, takže jeho výměna postačí jednou za měsíc, až dva. Přesto na to ale nezapomínejte.

Mycí houby

Houby a žínky, které používáme na mytí těla, obývají naše koupelny většinou až do rozpadnutí. V závislosti na četnosti použití to tedy může představovat i déle než rok. Je však důležité se uvědomit, že denně do houby obrušujeme zbytky staré kůže a spolu s ní i veškerou špínu, která na kůži přes den ulpí. Jenže to všechno v houbě ve velkém množství zůstává a vlhké a teplé prostředí vytvoří ideální podmínky pro množení plísní, bakterií a kvasinek. Můžeme si tím zadělat mnoho zdravotních komplikací. U žen je vysoké riziko gynekologických obtíží. Vůbec nejhorší je, máte-li jednu houbu na celou rodinu. Přenos případných infekcí a bacilů je zaručen celoplošně. Houbu je dobré měnit jednou za šest týdnů. Látkové žínky pravidelně perte na vyšší teploty.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat