Prostreno.cz

Multifunkční využití citronů

Citronový koláč nebo horký citron znají všichni. Žluté plody jsou ale opravdoví všeumělci, a pomohou dokonce i v domácnosti! Vyplatí se mít citrony doma stále po ruce. Využijete je totiž nejen v kuchyni, ale i při úklidu, pomáhají proti nemocem a odstraňují skvrny.

Vyčistí mikrovlnku

Máte zaschlá jídla v mikrovlnce? Zmizí snadno, pokud v ní zahřejete tři lžíce citronové šťávy smíchané s 330 ml vody. Tak si ušetříte čas drhnutím, a navíc mikrovlnka bude příjemně vonět.

Vyhladí pleť

Ušlehejte bílkovou pěnu a smíchejte se šťávou ze čtvrtky citronu. Naneste na krk a dekolt a nechte působit 30 minut. To vaši pleť krásně vyhladí a vrásky nemají žádnou šanci.

Pomůže při bolestech v krku

Dohnala vás chřipka? Pak vám při potížích při polykání pomůže klasická kombinace – horká voda, citronová šťáva a med. Do hrníčku nalijte převařenou vodu a přidejte lžíci citronové šťávy a dvě lžíce medu.

Další metoda proti nachlazení je opékat půlku citronu nad ohněm až mu zhnědne slupka, Nechte vychladnout, vymačkejte šťávu a smíchejte s medem. Vypijte a je po bolestech.

Vyčistí boty

Když zjistíte, že váš krém na boty vyschl a vy si je potřebujete zrovna vyčistit, přidejte do něj pár kapek citronové šťávy a protřepejte. Jako zázrakem bude zase krásně tekutý a vyčistit boty bude hračka.

Odstraňuje skvrny

Vodou s citronem odstraníte třeba skvrny od čaje na oblečení, ale také zažloutlé skvrny od potu.

Vybělí oblečení

Je přírodní alternativou k chemickým bělidlům, dokáže totiž vybělit zašedlé prádlo. Přidejte asi 100 ml citronové šťávy k bílému prádlu a vyperte – oblečení bude zase zářivě bílé.

Odstraňuje pachy

Prkénko, na kterém jste krájeli cibuli, česnek nebo rybu, stačí jen několikrát přejet nakrájeným citronem a zápach bude pryč.

Abyste se zbavili nepříjemných pachů z lednice, namočte třeba vatový polštářek do citronové šťávy a položte do lednice. Už po krátké době bude vaše lednice zase vonět příjemně svěží vůní.

Odpuzuje hmyz

Vůně citronu ve vašem bytě spolehlivě odežene hmyz. Určitě znáte svíčky s citronovou vůní, můžete ale vyzkoušet potřít voděodolné povrchy ve vaší domácnosti směsí horké vody a citronové šťávy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat