Prostreno.cz

Pěstování orchidejí nemusí být věda

O orchidejích je známo, že nejsou rostlinami pro začátečníky. Přitom stačí dodržovat pár důležitých pravidel a květina bude výstavní. Pořízení orchideje se nemusíte bát. Poradíme vám, jak rostlině zajistit ideální podmínky a vy se můžete už jen kochat její krásou.

Výběr a koupě rostliny

Orchideje jsou teplomilné rostliny a špatně snáší velké výkyvy teplot, chlad či průvan. Proto nikdy nekupujte rostlinu u stánku, zejména ne tehdy, jsou-li teploty v posledních dnech nižší. Dobře si ji prohlédněte. Neměla by mít ovadlé nebo zažloutlé listy, stonek musí být pevný a kořeny nesmějí být uhnilé.

Stanoviště

Tato květiny nesnesou přímé slunce, ale nedělá jim dobře ani příliš stinné stanoviště. Je tedy vhodné postavit ji k nejsvětlejšímu oknu a zastínit ji proti ostrým slunečním paprskům. V zahradnictví nebo domácích potřebách lze zakoupit speciální stínidla do oken, právě pro podobné rostliny. Pokud máte v bytě dostatek světla, nemusíte si se stanovištěm příliš lámat hlavu. Přesto ji ale nedávejte do nejtemnějších koutů.

Máčejte a mlžte

Orchideje můžete zalévat shora, jako většinu ostatních květin, ale voda v květináči ani podmisce nesmí stát, jinak začnou kořeny uhnívat. Lepší je tedy květinu postavit do mísy s vodou, nechat patnáct minut nasát, pak ji nechat okapat a vrátit zpět na místo. Takto rostlinu zalévejte přibližně jednou za dva týdny. V zimním období postačí zálivka i jednou měsíčně. Substrát ale pečlivě kontrolujte. V případě, že je vyschlý, zalévejte rostlinu podle potřeby i častěji. Co orchidejím jednoznačně prospívá, je rosení. Klidně i několikrát denně rostlinku svlažte popraškem vody, ale nestříkejte na květy! Nezapomínejte na to, že jde o květinu pralesní, tudíž jí dělá dobře vysoká vzdušná vlhkost.

Nádoba a substrát

Orchidejím dělá dobře, když se světlo dostává i k jejich kořenům. Proto je tedy vhodnější používat průhledné květináče, které světlo propustí. Pokud jde o substrát, používejte výhradně ten na orchideje a exotické rostliny. Existují varianty kůry s rašelinou, či pouze samotná kůra. Ten druhý je pro pěstování vhodnější, varianta s rašelinou ale zase lépe drží vláhu. Rostliny přesazujte, až když kořeny přerostou květináč.

Aby krásně kvetly

Odkvetlou orchidej můžete znovu probudit k životu tím, že ji přemístíte na několik dní do chladné a temné místnosti a následně ji zas přenesete zpět do podmínek, na které byla zvyklá. Postačí i snížení teploty a umístění květiny do většího stínu. Nezapomínejte rostliny pravidelně hnojit, a to zásadně přípravky k tomu určenými. Postupujte podle návodu na obalech.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat