Prostreno.cz

Zahrňte do vánočního úklidu i esenciální oleje

Provoněné záclony, dokonale čistá okna i zrcadla nebo lesknoucí se podlahy? S esenciálními oleji žádný problém! A jak s nimi dát „do pucu“ i zašlé koberce?

Nejkrásnější svátky roku se blíží mílovými kroky, takže otázka velkého úklidu začíná být hodně aktuální. Už pomalu panikaříte, zda to všechno stihnete a jestli máte dostatek čisticích prostředků? Nemusíte domácnost zvelebovat jenom jimi. I esenciální oleje jsou vítanými pomocníky! Navíc neobsahují chemii, šetří životní prostředí a ještě povzbuzují smysly. Jak se dají zaměstnat?

Podlahy jako nové

Co podlahy zbaví nečistot, mastnoty, bakterií a zápachu? Otázka, na kterou existuje snadná odpověď – esenciální eukalyptový olej. Vmíchejte přibližně 20 jeho kapek do kbelíku teplé vody a dejte se do díla. Tento dezinfekční spojenec podlahy krásně provoní a nablýská je do skoro nebeské čistoty!

Koberce, po kterých je radost chodit

Nechcete-li utrácet za speciální přípravky na koberce, povolejte do akce esenciální borovici, a to ve stejném množství i postupu, jako v předchozím případě. Odstraníte tak z podlahových textilií odolné skvrny a oživíte jejich barvy, čímž jim vdechnete původní krásu. A co si budeme povídat, tenhle zázrak si žádá jen minimální náklady a zlomek času.

Zrcadla i okna bez jediné šmouhy

Pokud v rámci vánočních příprav plánujete také mytí oken, nezapomeňte si zavčas nachystat směs z dvou šálků vody, trochy octa a osmi kapek citronového vonného oleje. Tekutinu následně přelijte do vhodné nádoby s rozprašovačem a můžete se dát do práce. Mimochodem, tento tekutý zlepšovák lze využít i na zrcadla nebo kachličky v koupelně.

Zářivé a provoněné záclony a závěsy

Esenciální oleje si dobře rozumějí i s pračkou. Jejich malé množství se jednoduše přidá k neutrálnímu pracímu gelu, popřípadě přímo do aviváže. Ovšem i když je nanesete na ručník, který pak vložíte k prádlu, rozhodně nic nezkazíte. Pronikavé aroma se v bubnu krásně rozvine a vše, co z něj po ukončení programu vytáhnete, bude vonět po celé domácnosti. Možná, že až do Silvestra!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat