Prostreno.cz

Pálením svíček během adventu vdechujeme škodlivé zplodiny

Severský hygge styl přinesl i do našich domácností hořící krby a plápolající světla svící – a zvláště o Vánocích si mnozí chtějí připravit pohodovou vánoční atmosféru, proto využíváme uklidňujícího světla ohně více než jindy. K vánočním svátkům navíc neodmyslitelně patří také františky či vonné tyčinky... A to vše může uvolňovat do vzduchu škodlivé zplodiny.

Víte, co dýcháte?

Mikrobiologové společnosti Dyson provedli letos zajímavý celosvětový výzkum. Použili skenovací elektronové mikroskopy a analyzovali filtry použitých čističek vzduchu, aby z nich zjistili, co se ukrývá ve vzduchu v uzavřených místnostech domovů. „Většinou se staráme o nejmenší znečišťující látky v našem ovzduší, tedy VOC, plyny, uhlíkový prach. To jsou druhy sloučenin, o nichž jste slyšeli ve zprávách, které se zkoumají z hlediska možných zdravotních problémů. Ale pro mě jsou nejzajímavější větší částice – mohou vyprávět příběh o člověku. Obvykle dokážu zjistit, zda mají domácího mazlíčka, jestli jsou kuřáci, zda žijí poblíž frekventované silnice a spoustu dalších informací,“ říká Gem McLuckie, vedoucí vědecká pracovnice oddělení mikrobiologie. Vedle roztočů, zbytků hmyzu, částic tkanin či kosmetiky se v některých analyzovaných vzorcích filtrů čističek vzduchu našly také krystalky, které jsou patrně důsledkem neúplného spalování vonných svíček.

Krb, svíčky i spálené cukroví nadělají ve vzduchu neplechu

Už jen při samotném škrtnutí sirky se dostávají do ovzduší sloučeniny síry. Některé nekvalitní svíčky pak mohou při hoření uvolňovat do vzduchu škodlivé zplodiny, což může při dlouhodobém používání způsobovat zdravotní komplikace, zejména různá onemocnění dýchacích cest. Odborníci proto doporučují raději využívat svíčky ze včelího vosku, než ze škodlivějšího parafínu. Zplodiny se ale do ovzduší dostávají i při romantickém posezení u krbu, anebo když připálíte cukroví či vánočku v troubě. A v dobré víře během větrání pak ještě navíc pustíme do útrob místnosti zplodiny a škodlivé látky zvenčí. Existují dokonce důkazy o kaučukových částicích ve filtrech! Pravděpodobně se uvolňují z pneumatik, oknem se dostanou do domu při větrání a posléze se zachytí filtrem čističky. Také předvánoční úklid nepřeje čistému ovzduší. Víří se při něm prach, používáme různé čisticí prostředky, otíráme povrchy napuštěnými ubrousky... To všechno uvolňuje do ovzduší nové a nové nečistoty.

Vánoční návštěvy nenosí jen cukroví...

Při analýze filtrů z čističek vzduchu učinili vědci i další zajímavé objevy. Jednou z nejběžnějších částic, nacházejících se v použitých filtrech, jsou kožní buňky. Průměrný člověk ztrácí kolem 5–15 g kůže týdně, tedy hmotnost sáčku lupínků! Odumřelá pokožka tvoří vločky, které mohou být malé až 30 mikrometrů, lidské oko je tedy nepostřehne. Jakmile se ovšem dostanou do vzduchu, jsou kožní buňky dostatečně lehké, aby mohly být přenášeny větrem, vdechnuty – anebo zachyceny do filtrů čističek. Samozřejmě platí, že čím více lidí se v domácnosti nachází, tím více odumřelých šupinek kůže se v místnostech hromadí. A vzhledem k tomu, že vánoční svátky jsou dobou návštěv a rodinných setkání, může se znásobovat i množství těchto buněk. Proč to vadí? Částice kůže jsou totiž výbornou potravou pro roztoče, kteří mohou žít v koberci, v čalouněném nábytku, matracích i textiliích. Také tyto roztoče a jejich výkaly lze nalézt ve filtrech čističek – což ovšem znamená, že se mohou volně pohybovat i ve vzduchu. Vánoční návštěvy mohou rovněž přinést na botách řadu nečistot zvenčí, které se pak dostávají do vzduchu: zvířecí výkaly, motorový olej, stavební materiály, toxické sloučeniny a různé organismy. Raději je proto poproste, zda by se mohli přezout. 

Čistý vzduch nejen o svátcích

Nemusíte si nechat otrávit poklidné vánoční svátky tím, že budete myslet na to, jaké nečistoty se při různých činnostech tvoří, a vy je následně vdechujete. Stačí si pořídit čističku vzduchu, která bude ovzduší kontrolovat za vás, ať už se pustíte do předvánočního úklidu, budete si dopřávat štědrovečerní posezení u krbu, bavit se s rodinou a přáteli na gauči nebo si užívat romantického světla zapálených svíček... 





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat