Prostreno.cz

Z pecek citronu lze vypěstovat zdravou rostlinu

Můžete si doma pěstovat citronovník? Ale jistě, proč by to nešlo? Ten z citronové pecky vám sice plodit asi nebude, nicméně jde o velice zajímavou pokojovou rostlinu.

Traduje se, že to byli Arabové, kteří Evropanům vítězoslavně představili citrony jako první. Podle některých historických pramenů je měl v oblibě i slavný mořeplavec Kryštof Kolumbus, který je pojídal pravidelně. A to tehdy nemohl tušit, co má v ústech i žaludku za zdravotní terno!

Medicína pro tělo i psychiku

Jako zásadotvorná potravina je citron báječnou první pomocí při překyseleném organismu. Jeho obsažené sloučeniny také posilují imunitní systém a snižují riziko rakoviny. Tento kyselý plod také podporuje trávení, detoxikuje, urychluje metabolismus, stimuluje jaterní funkce a dodává energii. Zároveň zvyšuje propustnost cév, normalizuje tlak, pomáhá regulovat cholesterol a příznivě ovlivňuje činnost srdce.

Rovněž chrání sliznice před infekcí, tlumí záněty a preventivně působí proti paradontóze. Odborníci poukazují na to, že zlepšuje i náladu, čehož se dá dosáhnout prostou inhalací jeho vůně. Při vnějším použití zase omlazuje pleť, umazává pigmentové skvrny a zpomaluje tvorbu vrásek. To jsou jen některé benefity, které tento žlutý poklad nabízí. Právě kvůli nim ho v obchodě či na trhu koupíte při každé návštěvě? A co když čas od času narazíte na kousek, v jehož dužině se ukrývají pecky? Rozhodně se jich nezbavujte, dají se totiž zasadit.

Originální rostlina, kterou vám budou závidět

Ano, i českou domácnost lze ozdobit exotickou vegetací. Týká se to také citronovníku, jehož život může začít zasazením citronové pecky. Proč by se vám něco takového nemělo podařit? Sluší se ovšem zmínit, že takto vypěstovaný keřík plodí jen vzácně, přičemž chuť úrody rozhodně není srovnatelná s původním druhem. I tak jde ale o zajímavou rostlinu, kterou jen tak někdo nemá. Jakých botanických pravidel se držet?

Trpělivost přináší nejen růže

Získaná semena je nejprve třeba zbavit dužiny a poté jej na dvě hodiny namočit. Jakmile změknou, pinzetou z nich opatrně sejměte horní vrstvu. Následně je opět vložte do vody, a to klidně i na několik dní. Po „výlovu“ je zasaďte do předem zvlhčené zeminy, ideálně do substrátu, jež je speciálně určený pro citrusové plody. Květináč můžete zakrýt igelitovým sáčkem, který zajistí neustálou vlhkost. Když jednotlivé rostlinky začnou tvořit listy, přesazují se do jiných nádob. Nezbývá než dodat, že citronovník na jaře a v létě vyžaduje teplotu okolo 22 stupňů, v zimě, tedy v období klidu, mu stačí 10 až 15 stupňů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat