Prostreno.cz

Mléko lze i zmrazit, ale má to své nástrahy

Mléko. Prostě ho máte víc, než stíháte spotřebovat. Pokud neradi plýtváte, dá se zmrazit. V chladu vám vydrží, ale jestli si myslíte, že bude na chlup stejné jako před odchodem k ledu, mýlíte se!

Pít či nepít? Nutriční profil mléka je jasný. Obsahuje vitaminy A, B, C, D, E, K, bílkoviny, vodu, tuk, sacharidy, jód, vápník, hořčík, fosfor, draslík, měď, molybden, zinek, selen, sodík, kyseliny omega 3 a omega 6, biotin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Podle všeho zabezpečuje zdravý vývoj kostí, kloubů a zubů a jeho konzumace je vhodná při ateroskleróze a osteoporóze.

Na druhou stranu se v posledních letech hovoří hlavně o tom, že tenhle populární bílý nápoj obsahuje až příliš mnoho hormonů. V jedné sklenici jich je prý až 35 druhů. Z tohoto důvodu někteří odborníci hlásají, že lidské tělo mléko a mléčné výrobky obecně nepotřebuje.

Co když ho máte až moc?

Buď jak buď, lidé se většinou zajímají o to, jaký druh mléka (myšleno to s živočišnou laktózou) se hodí do mrazáku. Kravské, kozí, odstředěné, polotučné i plnotučné (včetně toho mateřského). Je však třeba počítat s tím, že tuk se od zbytku mléka odděluje a tím se mění nejen textura mléka, ale i jeho chuť. Po rozmrazení je tak vhodné spíš do koktejlů a pro vaření. V případě, že si s ním zalijete kávu, nebo ho nalijete na ovesné vločky, nejspíš vašemu oku nezalichotí pohled na nevzhledné hrudky.

Co se týče mléka rostlinného (sójové, kokosové, mandlové a podobně), které se pije hlavně při přecitlivělosti na živočišné složky, je to ten stejný případ. I to je možné dávat k ledu. Po rozmrazení jej, jako u výše uvedených, obvykle stačí protřepat. Tak co, jdete do toho?

Sklo je pro tento účel nejlepší

Mléko nejprve ochutnejte a zkontrolujte datum spotřeby. Je-li v pořádku, nalijte ho do čisté skleněné nádoby s víčkem, která ho ochrání před vnějšími pachy a zároveň nemění svůj tvar. Láhev neplňte až po okraj, ale nechte tam tak dva centimetry prostoru. No a pak šup s ní do mrazáku. Variantou jsou i tvořítka na led.

Pakliže nemáte dostatek mléka k naplnění celé skleněné láhve nebo sklenice, použijte právě tvořítka. Každá kostka představuje plus mínus dvě polévkové lžíce, což se hodí vědět, pokud připravujete třeba krémovou polévku. A jak je to s rozmrazováním? V závislosti na objemu může mléko roztát za 8 až 48 hodin. Oddělený tuk, pokud vám skutečně hodně vadí a běžné protřepání nepomáhá, přiveďte k rozumu s pomocí ponorného mixéru.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat