Prostreno.cz

Přírodní prostředky proti hnilobnému zápachu v ledničce

Nevhodné skladování potravin, aromatická jídla se silnou chutí a vůní, ale i námraza nebo plíseň. Lednička zapáchá z různých důvodů, ale všechny jsou řešitelné. Co použít místo chemie? Tyhle věci určitě máte doma!

Lednička jako nová. Jen zbožné přání? Ne tak docela. Vymyjte ji a použijte některou z těchto účinných vychytávek, které zbavují nežádoucího odéru.

Jedlá soda

Jedlá soda je jedním z nejznámějších a nejběžněji používaných prostředků pro odstraňování zápachu. Jednoduše vezměte malý kalíšek, víčko od zavařovací sklenice či plastový kelímek, nasypejte sodu a umístěte ji do rohu chladničky. Hydrogenuhličitan sodný pohlcuje pachy a pomalu, ale jistě čistí celou oblast. Pro maximální účinek sodu po pár dnech vyměňte za novou. Řešením je i roztok sody a vody (poměr 1 : 1). Tím prostory umyjte.

Ocet

Ocet funguje podobně jako hydrogenuhličitan, nicméně má specifickou vůni, která ne každému sedí. Proto jej nařeďte vodou (60 % voda a 40 % ocet) a roztokem otřete všechny police a přihrádky své lednice. Do směsi můžete použít i pár kapek esenciálního oleje vlastního výběru. Nabízí se třeba vanilka, bazalka, citronová tráva či svěží máta. (Zkrátka to, co se za běžných okolností jí.)

Citron

I citron a šťáva z něj patří k efektivním pomocníkům v domácnosti, kteří se vyzdvihují nejen pro bělicí účinky. Citron nakrájejte na plátky, vložte ho do misky a opět nechte stát v nějakém z rohů chladničky. (Aroma popřípadě vylepšete nabodnutím několika kusů hřebíčku.) Citron do sebe natáhne vše, co se vašemu nosu nelíbí. Vyčkejte pět až sedm dní a vyhoďte ho, popřípadě postup opakujte.

Brambory

Jsou vynikající přílohou, kterou můžete vařit v páře, opékat i smažit. Brambory jsou však víc než pouhou potravinou. Vždyť odstraňují pachy stejně dobře jako ocet nebo jedlá soda! Oloupejte jeden, dva kusy, vložte je do ledničky a nechte dělat svoji práci. Myslete však na to, že brambory je třeba měnit každé dva až tři dny.

Další možnosti

Jedlá soda došla, stejně jako ocet nebo brambory? Nevadí, pořád je z čeho vybírat. Pachům nedají šanci ani kávová zrna, ovesné vločky či aktivní uhlí z lékárny, jež má vysokou absorpční schopnost. Ulevuje nejen od plynatosti, i vaši ledničku udrží v kondici!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat