Prostreno.cz

Zavzpomínejte na léto konzumací kokosu

Zdravá prázdninová vzpomínka? Tou je bezpochyby kokos, který prospívá trávení, srdci i mozku. Posiluje také imunitu a přispívá k dobré náladě!

Stýská se vám po létě, slunci a vlažných večerech? Nesmutněte, zákony přírody jsou neúprosné a s nimi i kalendář. Ale ještě to přece neznamená, že si malou exotiku nemůžete dopřát i teď, kdy se choulíte do huňatého svetru! Připomeňte si atmosféru prázdnin a dovolené pomocí kokosu. Tenhle cizokrajný dáreček navíc posílí i vaše zdraví, takže představuje spojení příjemného s užitečným. A jakými způsoby to udělá?

Trávení pojede na harmonické vlně

Už jste slyšeli o tom, že kokos je přímo famózním zprostředkovatelem vlákniny? Pokud si na něm čas od času smlsnete, můžete se vyhnout trávicím obtížím, mezi které patří třeba nechvalně známá zácpa. Vláknina přispívá i k detoxikaci střev a celého organismu, přičemž omezuje pravděpodobnost rakoviny.

Voňavá vzpruha imunity

Imunita? To je slovo, které se od samého prvopočátku pandemie koronaviru skloňuje asi nejčastěji. Ale řekněme si upřímně, že radám, jak ji posílit, bychom se ze strany lékařů nevyhnuli tak jako tak. Koneckonců, je podzim a tedy i období chřipek a viróz, no ne? I k otázce obranyschopnosti má zmíněné ovoce hodně co říct. Protože jeho složení působí proti bakteriím a virům, jeví se jako vhodná součást aktuálního jídelníčku.

Ochrana mozku i dobrá nálada

Poznatky americké studie zveřejněné v magazínu Journal of Nutrition informují o tom, že určité mastné kyseliny obsažené výhradně v kokosu pomáhají předcházet Alzheimerově chorobě a dalším kognitivním poruchám. Rovněž sdělují, že tyto prospěšné tuky navozují dobrou náladu, což z nich dělá báječný doping proti podzimním splínům a chmurám. Kokos obecně si odborníci spojují i se sníženým rizikem srdečních onemocnění. Potvrzuje to i skutečnost, že lidé z karibských ostrovů, kteří se tímto plodem stravují pravidelně, mají nejnižší výskyt kardiovaskulárních poruch. Jak vidno, je hodně důvodů, proč si úrodou kokosovníku ořechoplodého připomenout léto!

Zdroje: healthline.com, healthshots.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat