Prostreno.cz

Kokosová mouka z domácího mlýnku

Bývá součástí slaných i sladkých pokrmů, hodí se při vaření, pečení i smažení. Taky chutná ve smoothies, omáčkách a polévkách. Kokosová mouka! Vyrobte si vlastní a posuňte své kulinářské umění na jinou úroveň!

Rafinovaná mouka se kdysi vyzdvihovala pro svou údajnou „čistotu“. Oproti té celozrnné se považovala za lepší a výživnější. Během několika posledních desetiletí však věda o výživě odhalila, že právě rafinovaná bílá mouka je všechno, jen ne zdravá. Akademici prokázali její spojitost s přibíráním na váze, metabolickými problémy, kardiovaskulárními chorobami, a dokonce i s rakovinou. Přihlédnout se musí i k faktu, že je pro mnoho lidí s intolerancí a alergií na lepek riziková. Čím se dá, tedy aspoň z části, nahradit? Moukou kokosovou. Co si pod ní představit?

Spousta chuti a žádný lepek

Kokosová mouka je bezlepková „mouka“, která není nic jiného než sušený kokos v práškové formě. Vyrábí se ze sušiny, jež zbyde po výrobě kokosového mléka. Pro představu, pevné látky se rozemelou na velmi jemný prášek podobný mouce. Ten je oblíbený pro bezlepkové a nízkosacharidové pečení, neboť má nízký obsah sacharidů a velmi vysoký obsah vlákniny.

Platí tedy, že mouka z kokosu je vynikající alternativou tradiční pšeničné mouky, protože má vysoký obsah vlákniny (asi 5 gramů na polévkovou lžíci) a snižuje glykemický index (míra vlivu potraviny na hladinu cukru v krvi). Zároveň má na svědomí pocit sytosti po delší dobu. Další dobrou zprávou je i to, že si ji můžete vyrobit svépomocí.

Dodržujte předepsanou teplotu

Nejprve budete potřebovat kokosovou dužinu. Tu získáte z čerstvých kokosů nebo sušených kokosových vloček. Použijte 2 šálky „materiálu“. Troubu zahřejte na 50 °C a plech vyložte pečicím papírem. Kokosovou dužinu rozprostřete a pečte 45 minut. Nebo do té doby, než se kokosová dužina nevysuší. Následně ji vyjměte z trouby, nechte několik minut vychladnout a přesypejte do mixéru nebo kuchyňského robotu (stačí na dvě minuty). Usilujte o konzistenci jemného prášku. Kokosovou mouku pak skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Tipy při vaření a pečení

Mějte na paměti, že při pečení nemůžete použít poměr 1 : 1 k pšeničné mouce. Obecně použijete asi 1/4 množství a hodně vajec, protože kokosová mouka je velmi hutná a suchá. Před použitím ji dobře prosejte a pak už si jen užívejte její chuti a nutričních výhod.

Zdroje: dontmesswithmama.com, goodie.cz 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat