Prostreno.cz

Olej tea tree nanášejte na vlasy

Používá se jako silný antiseptický prostředek pro hojení vředů, popálenin a řezných ran, uplatňuje se při léčbě bakteriálních a plísňových infekcí, puchýřů, oparů, akné a různých dalších stavů. Čajovník ale taky dělá dobře vlasům. Povolejte ho na lupy a obnovu škod!

Čajovníkový olej se poprvé dostal do pozornosti západní společnosti v roce 1732, kdy kapitán James Cook podnikl svou slavnou cestu kolem světa. Když se dostal do Austrálie, uvařil pikantní a osvěžující čaj z listů stromu Melaleuca alternifolia a pojmenoval ho „tea tree“. Ten se široce používal na různé zdravotní problémy, dokud nebyl vynalezen penicilin.

I dnes je olej tea tree oblíbeným přírodním lékem, který nabízí řadu výhod pro pokožku hlavy a vlasy, proto je aktivní látkou v různých komerčních produktech, jako jsou šampony, séra, vlasové masky a kondicionéry. Tohle všechno umí!

Uvolňuje ucpané vlasové folikuly

Čajovníkový olej otevírá zablokované vlasové folikuly. Jeho antiseptické a antimikrobiální vlastnosti jsou prospěšné pro pokožku hlavy a vlasy tím, že snižují usazování látek z produktů péče o vlasy, redukují kožní maz a množství odumřelých kožních buněk. To zase pomáhá zvýšit přívod živin a kyslíku do vlasových folikulů a také chránit pokožku hlavy před různými infekcemi.

Působí proti lupům

Vědci odhalili, že pětiprocentní čajovníkový olej se zdá být účinný a dobře snášený při léčbě lupů (1). Lidé, kteří s ním mají své zkušenosti, zaznamenávají výrazné zlepšení stavu pokožky hlavy a omezení vypadávání vlasů.

Hydratuje a napravuje škody způsobené sluncem

Dlouhodobé vystavení ostrému slunečnímu záření může vést ke ztrátě přirozené vlhkosti a kondicionování vlasů. Traduje se, že poškození sluncem nepříznivě ovlivňuje přirozený proces růstu pramenů a vede k vysušení pokožky hlavy. Naštěstí je tu tea tree. Hydratuje a zároveň kštici poskytuje živiny, které růst vlasů a jejich kondici podporují. A jak ho nanášet?

Domácí příprava

V rámci regenerační kúry si vyberte nějaký vhodný nosný olej, jako je mandlový, kokosový, sezamový, ricinový, jojobový nebo olivový. Stačí zhruba půl šálku. Ten zahřejte na příjemnou teplotu a přidejte do něj 2–3 kapky tea tree (pokud máte mastný typ vlasů, použijte pouze 1–2 kapky čajovníku, u suché pokožky hlavy se naopak nebojte o něco málo přidat).

Pro rovnoměrné a lepší rozložení oleje si vlasy rozdělte na čtyři části, jemně ho vmasírujte, nasaďte sprchovou čepici a hlavu zabalte do nahřátého ručníku. Nechte působit alespoň půl hodiny a poté olej opláchněte jemným bylinným šamponem. Aplikujte jednou týdně.

Lze také smíchat čajovníkový olej a jedlou sodu, která má silné protiplísňové a antibakteriální vlastnosti, které eliminují škodlivé mikroby z pokožky hlavy. Tuto směs vmasírujte na potřebná místa, nechte ji působit 20 minut a poté opláchněte jemným šamponem. Pro dosažení nejlepších výsledků opakujte dvakrát týdně.

Zdroje: (1) wwwpubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12451368/ defensesoap.com, www.vedix.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat