Prostreno.cz

Snadná přeměna vašich oblíbených jídel

Máte zájem o veganskou stravu, nebo byste chtěli do své stravy zahrnout zdravější rostlinné potraviny? Pak už jste možná přemýšleli nad tím, čím oním receptem. Jak nahradit vejce nebo sýr veganskou alternativou – nejlépe bez přílišné změny konzistence a chuti.

Pokud přemýšlíte nad rostlinnými alternativami, máme pro vás několik tipů. Podle způsobu použití si u některých možná ani nevšimnete žádného rozdílu, jiné sice nenahrazují živočišný originál přesně, ale stále mohou obohatit vaši kuchyni a poskytnout vám zdravé živiny.

Máslo

Zda je máslo, nebo margarín zdravější nebo šetrnější k životnímu prostředí, je diskutabilní. Jedna věc je jistá: Při smažení a pečení lze místo másla použít vysoce zahřátý rostlinný olej bez chuti téměř ve všech receptech. Zvláště vhodný je slunečnicový olej, řepkový olej nebo speciální olej na smažení a pečení. Pokud váš recept specifikuje množství másla v gramech, doporučuje se vzít trochu méně oleje. Obecně platí, že 80 g oleje může nahradit 100 g másla.

Mléko

Ať už čisté, v kávě, s müsli nebo jako přísada do slaných a sladkých pokrmů – mléko je nedílnou součástí mnoha domácností. Jako rovnocennou náhražku můžete místo toho použít ořechové nebo obilné mléko. Mandlové a kešu mléko si lze dokonce snadno připravit doma.

Smetana

Smetana je všestranná kuchyňská přísada a můžete ji nahradit velmi různými alternativami v závislosti na účelu. Jemné ořechové máslo je vhodné pro krémové omáčky. Nebo si můžete jednoduše vyrobit veganskou smetanu sami. Dokonce i šlehačku na dezerty můžete nahradit šlehaným kokosovým mlékem.

Sýr

Veganská mozzarella je vhodná k pečení pravda jen v omezené míře, ale má stejně osvěžující chuť jako originál a můžete ji snadno vyrobit z hrstky ingrediencí. Jsou pro vás špagety bez parmazánu naprosto nepředstavitelné? Pak vyzkoušejte veganský parmazán vyrobený z mandlí, kvasnicových vloček a strouhanky!

Jogurt, zakysaná smetana a tvaroh

Sójový jogurt, zakysanou smetanu a tvaroh najdete téměř v každém supermarketu. Pokud dáváte přednost tomu, vědět, co jíte, můžete si snadno vyrobit rostlinný jogurt, zakysanou smetanu a sladkou smetanu sami.

Vejce

Vejce využíváme v kuchyni různými způsoby. Zatímco alternativa pro vařené vejce pravděpodobně ještě nebyla vynalezena, pikantní míchaná vejce připravíte i ve veganské variantě, například jako míchané tofu. Zralý banán nebo jablečné pyré těsto spojí a načechrají stejně dobře jako vejce.

Maso

Například červená čočka nebo drcené tofu v boloňské omáčce mají podobnou konzistenci jako mleté maso. Vykouzlíte z nich i vegetariánské masové kuličky nebo gulášové pokrmy. A místo pečeného vepřového masa můžete dokonce udělat rostlinnou sváteční pečeni se seitanem.

Želatina

Želatina se používá mimo jiné v pečivu a dezertech a vyrábí se v průmyslovém procesu z kůží a kostí zvířat. Protože to nezní příliš chutně, nejen vegetariáni a vegani využívají rostlinnou alternativu. V Asii se agar-agar extrahovaný z řas používá do sladkých a slaných pokrmů. Krémy a dortové náplně mohou také získat dokonalou konzistenci díky psylliovým slupkám. Pro přípravu džemu můžete použít pektin, který mimochodem lze snadno vyrobit ze zbytků jablek.

Zdroj: www.eatsmarter.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat