Prostreno.cz

Kreativní využití starších bylinek

Nechcete starší nasušené bylinky jen tak vyhodit? Dobře děláte, vždyť je to škoda! Ještě vám poslouží při výrobě podpalovače a tělového peelingu. Ovšem klidně je nasypejte i na koberce.

Bylinky. Jsou krásné, voňavé, dodávají připravovaným pokrmům jakousi přidanou hodnotu a mají mnoho zdravotních benefitů. Jejich jedinou „chybou“ asi je, že bohužel nevydrží věčně. Obvykle se uvádí, že trvanlivost sušených léčivek bývá jeden až dva roky. Ovšem pokud nejsou správně skladované, může se spotřební lhůta výrazně zkrátit. Jak poznat, že vaše zásoby už mají „po sezóně“? Řiďte se svými smysly.

Čich se nikdy nemílí

Barva, co bledne a vůně, která ztrácí na intenzitě. To jsou dva klíčové signály, které naznačují, že ten opadající svazeček bylinek už na čaj ani do polévky není úplně vhodný. Samozřejmě nikdo netvrdí, že když ho přece jen použijete, způsobí vám to nějaké vážné potíže. Jen počítejte s tím, že takto „prošlé“ přírodní dary už nemají takřka žádnou chuť ani kdovíjaký obsah prospěšných látek, takže vám nápoj ani jídlo skutečně příliš nevylepší. Jenže co s nimi? Potravinami neplýtváte už jen z principu, proto je nechcete jen tak vyhodit. Co je využít třeba těmito způsoby?

Peeling? Ten si užijete!

Peeling neboli odstranění odumřelých kožních buněk je báječný úklid pokožky. Pleť je po něm hladká i zářivá, přičemž lépe reaguje na pečující látky v používaných kosmetických produktech. Proč se do této kúry tedy hned nepustit? Smíchejte starší byliny s olivovým olejem a dejte se do práce. Pro ještě silnější exfoliační efekt můžete přidat i špetku soli, ale nezbytně nutné to není.

Šup s tím na koberec

Levandule, rozmarýn nebo máta. Dobře, delší dobu uskladněné rostlinky už možná nevoní jako v čase své nejvyšší čerstvosti, ale příjemný pach mají pořád. Nasypte je na koberec a trochu je do něj „zatlačte“ třeba kuchyňskou houbičkou. Jakmile je následně vysajete, podlahová textilie bude zase svěží!

Podpalovač na přírodní bázi

Posezení u ohně patří k hodně příjemným kratochvílím. Jak zažehnout plamen? Jděte na to od lesa! Když bylinky přidáte do malého množství rozpuštěného včelího vosku a směs opatříte knotem, máte podpalovač „jako vyšitý“. A když ho před zatuhnutím nalijete do papírových košíčků, bude mít i stylový design.

Zdroj: www.mountainroseherbs.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat