Prostreno.cz

Perfektní špagety carbonara

Už jen při představě pravé italské carbonary se nám sbíhají sliny. Ale pozor! Tyto chyby vám mohou celou radost zkazit.

Spaghetti Carbonara – skutečná těstovinová klasika, která je v italské kuchyni nepostradatelná. Kromě špaget k přípravě opravdu potřebujete jen trochu slaniny (např. Guanciale nebo Pancetta), strouhaný tvrdý sýr a žloutek a také sůl a pepř na dochucení. Ale ďábel se skrývá v detailech! Do několika kroků přípravy se ale mohou vloudit drobné chyby, které způsobí, že se sýrová a vaječná omáčka shlukne nebo dokonce srazí. Vyvarujte se tedy těchto chyb.

Žádná smetana

V klasické carbonaře není smetana. Pro Italy je to přímo smrtelný hřích. Omáčka na špagety bude krémová i bez smetany, protože emulze tuku (z opečené slaniny) a škrobové těstovinové vody vytváří dokonalou krémovou konzistenci.

Pozor na studené vejce

Vaječný žloutek je důležitou hlavní složkou pro perfektní carbonara. Nikdy proto nepoužívejte vychlazená vejce přímo z lednice, ale raději je vyndejte včas, aby měla pokojovou teplotu. Studená vejce způsobí hrudky v omáčce.

Čerstvě nastrouhaný sýr

Strouhaný tvrdý sýr je vedle vajec druhou důležitou složkou omáčky na špagety carbonara. Použít můžete například parmazán (z kravského mléka) nebo Pecorino (z ovčího mléka) – důležité však je, abyste si ho nastrouhali čerstvý! Nejen, že se čerstvě nastrouhaný sýr spojí s omáčkou mnohem lépe, nastrouhaný sýr z obchodu je často potažen uvolňovacím prostředkem, jako je kukuřičný nebo bramborový škrob, aby se v sáčku neslepoval. Tím se změní kvalita celé omáčky carbonara.

Použijte vodu z těstovin

Než špagety scedíte, nezapomeňte z nich odebrat trochu vody. Omáčku můžete podle potřeby zředit a škrobová voda je dokonalým emulgátorem pro hladkou, lesklou carbonaru.

Pánev hned pryč z plotny

Toto je nejdůležitější část vaření špaget carbonara: jakmile jsou špagety na pánvi a naléváte na ně sýrovou a vaječnou směs, je velmi důležité sundat pánev z plotny nebo alespoň snížit teplotu na minimální. Teplota špaget stačí na to, aby se vejce uvařilo a všechny ingredience se dokonale spojily. Na horké varné desce však riskujete, že se vejce srazí a z omáčky se stanou míchaná vejce.

A ještě jeden tip: Předehřejte talíře! U studených talířů riskujete, že se omáčka od špaget opět oddělí.

Zdroj: www.freundin.de/kochen-und-diaet-die-5-groessten-carbonara-fehler






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat