Prostreno.cz

Netypické využití zázvoru

Zázvor to není jen pouhá ingredience pro přípravu čaje, i když tento má neobyčejně povzbuzující a očistné účinky. Kořen zázvoru má řadu zdravotních výhod, od podpory trávení a snížení bolesti svalů až po pomoc v boji proti infekcím. Ať už jste vystresovaný vysokoškolák nebo vášnivý sportovec, obohacení vašeho jídelníčku o zázvor je velice moudrou volbou.

Čerstvý zázvor se však dá využít na mnohem více způsobů, než si myslíte.

Vytvořte si vlastní potpourri

Tak tohle jste nečekali, že ano? Stačí nastrouhané nudličky zázvoru smíchat s dalším kořením, esenciálními oleji a okvětními lístky. Návodů na výrobu takového potpourri je na internetu k dispozici celá řada. Zázvor v potpourri vám krásně osvěží vzduch v místnosti, vlastní výroba potpourri zabere přibližně dvě hodiny (včetně pečení v troubě) a váš domov nabije tou správnou útulnou podzimní atmosférou.

Přisypte zázvor do čaje

Pokud klasický čistý zázvorový čaj nepatří mezi vaše oblíbené nápoje, ale přesto chcete využít výhod čerstvého zázvoru pro vaše tělo, nezoufejte si. Jednoduše přidejte trochu strouhaného zázvoru do jakéhokoliv vašeho oblíbeného čaje, ve kterém se postará o efekt „nakopnutí“. Skvěle chutná například kombinace se zeleným čajem a kapkou citronové šťávy. Obzvláště vhodný, pokud máte ucpané dutiny a škrábe vás v krku.

Vytvořte si marinádu

Nastrouhejte trochu čerstvého zázvoru, smíchejte jej s pepřem, solí, hřebíčkem a tymiánem, a touto směsí obalte kuřecí maso, lososa nebo tofu. Vložte do sáčku nebo dózy, a nechejte odležet přes noc.  Pokud máte rádi pikantně sladkou chuť, přidejte také trochu omáčky teriyaki, která si pohraje s pikantním zázvorem a jemnými tóny tymiánu, a vaše jídlo udělá ještě zajímavějším!

Přidejte do smoothie

Není nic lepšího než začít den se smoothie. Přidáním zázvoru si zlepšíte zažívání a rovněž předejdete nadýmání, které občas při konzumaci zeleniny hrozí.

Vytvořte si sprej proti krepatění vlasů

Další překvapení! S pomocí zázvoru si připravíte také přípravek proti krepatění vlasů, jež využívá výhod gelu z aloe vera a kokosového oleje. Obohacení zázvorem stimuluje vaše smysly, a místo toho, abyste se cítili ospalí, budete mít během dne více energie a vaše vlasy budou vypadat skvěle!

Sprej proti krepatění vlasů

Suroviny

1/4 šálku přírodního gelu z aloe vera

3 lžíce vody

2 lžičky kokosového oleje

5–⁠8 kapek zázvorového esenciálního oleje

lahvička s rozprašovačem

Postup

Všechny přísady smíchejte v lahvičce a důkladně protřepejte, aby se spojily. Nasaďte rozprašovač a nezapomeňte před každým použitím jemně protřepat. Aplikujte do vlhkých vlasů před úpravou, nebo do suchých vlasů, pokud chcete vlasy ještě více uhladit. Zázvorový esenciální olej si můžete zakoupit ve specializovaných prodejnách s přírodní kosmetikou, případně si vyrobit doma svůj vlastní. Návody jsou k dispozici na různých DIY portálech.

Upečte si „zázvorky“

Zázvorky nejsou jen vánoční cukroví. Jejich chuť vás potěší kdykoli po celý rok, zejména pokud je spárujete s šálkem čaje. Chuť zázvoru vás osvěží, nabudí, a ještě uděláte něco pro svou imunitu. Případně si upečte perníkovou bábovku. Kombinace perníkového koření, skořice a čerstvého zázvoru z vaší bábovky udělá nezapomenutelný zážitek!

Dejte si zázvorovou polévku

Pít kuřecí vývar, když jste nemocní, je stará dobrá babská rada, která vždycky funguje. Ovšem, věděli jste, že účinek vývaru ještě více podpoříte přidáním čerstvého zázvoru? Zázvor pomůže nastartovat váš imunitní systém a urychlí dobu zotavení. Koneckonců zázvor je nezbytnou součástí téměř všech indických i asijských pokrmů! Polévku si můžete v malých dózách uchovávat i v mrazáku. Budete ji tak mít po ruce vždy, když se nebudete cítit dobře.

Zdroje: názor autora, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat