Prostreno.cz

Správný způsob krájení cibule

Spotřeba cibule se v Česku pohybuje kolem 98 tisíc tun ročně, přičemž takové číslo snad nikoho nemůže překvapit. Cibule je součástí mnoha receptů a bez ní by v kuchyni bylo dost smutno a nevlídně. Jak ji krájíte? A víte, proč cibuli na chvíli dávat do ledničky?

Cibule patří do rodiny rostlin Allium, které je součástí také pažitka, česnek a pórek. Tato zelenina má charakteristickou štiplavou chuť a některé léčivé vlastnosti. Cibule je dobrým zdrojem vitaminu C, jež kromě jiného může podporovat tvorbu kolagenu.

Vychytávka proti slzám

Cibule má pověst, že při krájení nad ní lidé pláčou. Zmíněná reakce nastává v důsledku přítomnosti sloučeniny s názvem thiopropanal S-oxid, která působí jako slzotvorné činidlo. Pro eliminaci slz se doporučuje cibuli dát na 30 minut do lednice a poté odříznout její vršek. A jak je to s krájením? Máte svůj styl, který vám vyhovuje?

Benefit úhledných, geometrických tvarů

Pokud jde o přípravu, může se zdát, že skromná cibule nevyžaduje zvláštní péči a po oloupání slupky ihned může putovat do polévky, omáčky, dipu nebo dušeného jídla. Je tu ovšem jedno malé pravidlo. Cibule se pochopitelně dá nakrájet nahrubo, najemno či na osminky, popřípadě kostičky. Jenže čím jsou kousky cibule úhlednější a pravidelnější, tím menší je pravděpodobnost, že se zachytí a připálí kolem okrajů pánve a hrnců.

Zkrátka a dobře, důkladnější příprava na prkénku představuje pohodlnější a účinnější smažení. Nedá se přitom s jistotou tvrdit, že by jeden způsob krájení byl příjemnější, nebo dokonce lepší než ten druhý. Záleží, co vám samotným vyhovuje.

Jak nakrájet cibuli na kostky?

Cibuli rozřízněte na polovinu a nechte kořen neporušený (kořen cibuli drží pohromadě). Udělejte dva nebo tři vodorovné řezy do první poloviny cibule, řez směrujte ke kořenům, ale ne skrz ně. Cibuli seřízněte vertikálně a opakujte obě tyto sady řezů i s druhou polovinou cibule. Cibuli otočte tak, aby byl konec kořene nejdále od nože a nakrájejte ji směrem dolů. Pohybujte se směrem ke kořenu, abyste vytvořili jemné kousky. A s těmi šup na pánev!

Cibulové kroužky namočte do podmáslí

V případě, že se chystáte na cibulové kroužky, tak oloupanou cibuli nakrájejte na širší kroužky, vložte je na minutu do horké vody a nechte okapat. Plátky cibule následně zkuste namočit do podmáslí a teprve poté je obalit v těstíčku, ubere jim to na syrovosti a naopak přidá na jemnosti. Na těstíčko použijte pivo, vejce, mouku se sodou, sůl a pepř. Kroužky smažte z obou stran do zlatova na rozpáleném oleji nebo použijte parní fritézu.

Zdroje: www.bbcgoodfood.com, www.medicalnewstoday.com, www.wikipedia.org





Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat