Prostreno.cz

Vaření s čajem má za následek pokrmy nadupané zdravím

Čaj je jedním z nejpopulárnějších nápojů světa. Nejen v podzimních sychravých dnech zahřeje, ale už jste s ním zkoušeli vařit? Přidejte ho do banánového chleba nebo sušenek!

Čaj je nabitý silnými antioxidanty, jako jsou polyfenoly, které podporují kognitivní funkce a posilují kosti. Navíc mnoho druhů, jako je oolong a zelený čaj, obsahuje aminokyselinou L-theanin, jež může zlepšit vaši náladu. Někteří lidé v čaji nevidí jen nápoj, ale i dobrou základnu pro přípravu chutných jídel. K takovým patří šéfkuchařka a specialistka na čaj Nadia De La Vega působící v Montrealu a Mexico City, podle které je vaření s čajem jedním z nejjednodušších, nejrychlejších a nejúčinnějších způsobů, jak do receptů přidat spoustu chuti, ať už jste na sladké, slané, teplé či studené dobroty. Vyzkoušíte její triky?

Nejprve si připravte si čajový koncentrát

Když De La Vega vaří se zeleným, bílým nebo černým čajem, začíná přípravou domácího koncentrátu nebo silného čaje. Za tímto účelem namočí čtyři až pět čajových lžiček lístků do půl šálku horké vody. Výsledkem po scezení je super koncentrovaná tekutina, která působí jako extrakt, což znamená, že dodá pokrmu silnou chuť a komplexnost. Koncentrát lze pak použít k pečení, marinování nebo výrobě omáčky. (De La Vega doporučuje spotřebovat ho v den přípravy, ale můžete jej skladovat v chladničce až tři dny.)

Vykouzlete vydatnou ovesnou snídani

Odbornice následně radí začít s čajem matcha (100% zelený čaj, který pochází z Japonska, kde má již tisíciletou tradici), který obohatí smoothies, koláče i grilované ryby. Tedy nejen to. Čaj, ať už je jakýkoli, poslouží třeba jako zálivka na ovesné vločky. Ty spárujte s kousky jablek a navrch celé ještě posypejte skořicí. Získáte tak vydatnou snídani, která nastartujte váš den. Pakliže milujete dýně, tak jednu využijte v méně tradiční polévce.

V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli. Až zesklovatí, přidejte pokrájenou dýni a opékejte dalších 10 minut. Zalijte vývarem a vařte zhruba dalších 15 minut, Po změknutí dýně přidejte připravený čajový extrakt, polévku rozmixujte ručním mixérem a dochuťte solí a pepřem, nebo skořicí a badyánem.

Ochutnejte sladký banánový chléb

Čajový extrakt uplatníte i v dezertech, sušenkách s čokoládou a především v banánovém chlebíčku. Jedná se o druh chleba, jak již název napovídá, vyrobený z rozmačkaných banánů. Často je vlhký a sladký a čaj se do něj báječně hodí. A mimochodem, slupky od banánů nevyhazujte, i z těch se dá čaj uvařit!

Zdroje: www.wellandgood.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat