Prostreno.cz

Tuřín v kuchyni

Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky sezónních trhů se zeleninou, jistě vaší pozornosti v přepravkách mezi kořenovou zeleninou neunikl Tuřín. Tato (v dnešní době) trochu atypická zelenina sice nepatří mezi zrovna tu nejoblíbenější, avšak je velice zdravá a díky tomu, že obsahuje 90 % vody, je také dietní. Má léčivé účinky, nejčastěji se používá proti chorobám zažívacího ústrojí.

Chuť a vůně za syrova je nasládle zemitá, jemně štiplavá, připomínající kedluben. Vzhledově připomíná bulvový celer nebo cukrovou řepu.

Jakkoli je vzhledem nevábný, jeho výživová hodnota je přímo zázračná, proto byste mu letos na podzim rozhodně měli dát šanci. Je skvělým zdrojem vitaminu A (údajně ho má ze všech druhů zeleniny nejvíce), dále obsahuje vitamin C, rostlinné bílkoviny, draslík a vápník. Tuřín zlepšuje peristaltiku střev a zlepšuje trávení.

V kuchyni má široké využití. Můžete z něj udělat hranolky, zapéct se zeleninou a sýrem, rozmixovat v pyré, přidat do polévek, omáček, či jej použít jako přílohu k masu apod.

Co teda s ním?

Pokud jste se rozhodli přijmout výzvu a pořídili jste si na trzích nějaký pěkný vymazlený kousek tuřínu, možná přemýšlíte, co s ním teda provedete.

Bez obav. Skromný a poměrně nenápadný tuřín má po uvaření natolik jemnou chuť, že jej využijete téměř v jakémkoli pokrmu, od rychlých a jednoduchých receptů až po složitější gratinované pokrmy, či dokonce recepty připravené v pomalém hrnci.

Před vařením jej oloupejte pomocí škrabky na brambory (pokud máte mladý kousek, stačí jej důkladně omýt vodou).

Pečené kuře se zimní zeleninou

Rychlá, a přesto geniální večeře. Porcované a kořením obalené kuře položte do pekáče vystlaného kořenovou zeleninou obohacenou kousky tuřínu nakrájeného na silnější hranolky. Pečte přibližně hodinu při teplotě 180 stupňů. Kuře bude krásně vláčné a zelenina jemně dušená ve šťávě z masa.

Gratinovaná kořenová zelenina

Vynikající příloha k jakémukoli pokrmu nebo lahodný hlavní chod. Postupujte podle vašeho oblíbeného receptu, jen mezi běžný výběr zeleniny zařaďte i tuřín. Snadné. 

Tuřínová kaše s pečeným česnekem

Máte rádi bramborovou kaši? Pak ji zkuste připravit z tuřínu! A pokud se obáváte, že v kaši bude aroma tuřínu přeci jen znát, ozvláštněte ji vůní pečeného česneku. Jednoduše jej přidejte do mixéru a vytvořte lahodnou přílohu v jakémkoli menu.

Zdroje: názor autora, www.zesemen.cz/blog






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat