Prostreno.cz

Největší chyby při přípravě cibulové polévky

V zimě zahřeje a uspokojí chuťové buňky nejednoho strávníka. Plánujete přípravu poctivé francouzské cibulačky? Pak se vyhněte těmto pěti častým chybám!

Francouzská cibulačka (soupe à l'ognion) je jedním z těch jednoduchých jídel pařížské kuchyně. Podává se se suchým chlebem nebo krutony, jejím základem je poctivý vývar a karamelizovaná cibule a lze ji podávat jako první chod nebo samostatný pokrm. Francouzi o ní říkají, že je bohatá, luxusní a hluboce uklidňující, nicméně navzdory tomu, že seznam surovin k její přípravě může být krátký, vykouzlení této polévky vyžaduje určité znalosti. Kterých pět přešlapů jí škodí?

Nesprávná karamelizace cibule

Karamelizovaná cibule je vrcholem této polévky a v podstatě její hlavní atrakcí, proto tomuto procesu věnujte pozornost a péči, jakou si zaslouží. Cibuli karamelizujte pomalu a rozvážně, nespěchejte na ni a dávejte pozor, abyste ji nespálili, nebo naopak nesundali ze sporáku příliš brzy. Cibule nemá být ani tmavě hnědá, ani křupavá, správná barva je zlatavě medová, což trvá zhruba 20 minut.

Nedostatek času

Existuje spousta polévek, které můžete mít hotové doslova za vteřinu, ale francouzská cibulačka mezi ně nepatří. Uspěcháním procesu vaření přicházíte o obrovské množství chuti. Příprava francouzské cibulové polévky probíhá ve dvou fázích – nejprve pomalu a opatrně karamelizujete cibuli, poté přidejte vývar a víno a vařte dalších asi 30 minut.

Použití nesprávného hrnce

Na rozdíl od většiny ostatních druhů polévek záleží na typu hrnce. Nejlepší je držet se dál od těch vysokých úzkých a spíš preferovat o něco širší dno, které cibuli a polévce jako takové poskytne více prostoru pro rovnoměrné vaření a umožní odpařování a koncentraci vývaru.

Vynechání pečiva

Cibulačka se podává v hlubokém talíři a na každou porci připadnou jeden či dva plátky bagety se sýrem, které se vkládají rovnou do talíře, případně se polévka s bagetou a sýrem zapéká. Použít se mohou i krutony. Prosím, nezkoušejte tuto polévku podávat jiným způsobem.

Nevhodný druh sýra

Jsou chvíle, kdy se v kuchyni dá experimentovat, ale tohle není jedna z nich. Nepoužívejte žádný starý sýr, který se vám doma povaluje. Francouzská cibulová polévka vyžaduje Gruyère (německy Greyerzer), což je tvrdý švýcarský sýr s mnohaletou tradicí výroby.

Divoká historie známé cibulačky

Historie francouzské cibulové polévky sahá až do 17. století. Legenda praví, že polévku vynalezl král Ludvík XV. Pozdě v noci měl ve svém loveckém zámečku velký hlad a našel jen cibuli, máslo a šampaňské. Uvařil tři ingredience a připravil první francouzskou cibulovou polévku. Další legenga praví, že to byl Stanislas Leszczynski, vévoda lotrinský a otec francouzské královny, kdo ochutnal cibulovou polévku v hostinci Champagne. Připadalo mu to syté a chutné a nechtěl místo opustit, dokud se recept nenaučí. A co vy, ovládáte ho?

Zdroje: www.thekitchn.com, www.theculturetrip.com, www.wikipedia.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat