Prostreno.cz

Přírodní zázraky přispívající k vyblednutí jizev

Možná jste si rozškrábali pupínek, podstoupili chirurgický zákrok nebo si odřeli koleno. Kvůli tomu vám zůstala jizva. Co s ní? Pomůže jedno známé koření, sukulent z obýváku i olej z drogerie či lékárny!

Mnoho jizev časem vybledne, což může trvat až dva roky. A to je pro někoho příliš dlouhá doba. Naštěstí existují některé přírodní produkty, které mohou pomoci minimalizovat vzhled jizvy a uspíšit její zneviditelnění. Které to jsou?

Olej z černých semen

Olej z černých semen je získán ze speciálních černých semen (Nigella Sativa). Je to 100% přírodní olej bez jakýchkoli přidaných barev a příchutí. Olej z černých semen (Kaloonji Oil) je známý svými přírodními výhodami a používá se po tisíce let. Má antivirové a antibakteriální vlastnosti, jeho protizánětlivá aktivita může pomoci snížit vzhled jizvy a urychlit hojení rány (1).

Šípkový olej

I šípkový olej, extrahovaný z plodů divokých růží, redukuje vzhled jizev, vylepšuje jejich strukturu, zmírňuje zarudnutí a přispívá ke změně barvy (2). Navíc krásně voní.

Aloe vera

Známý sukulent aloe vera má protizánětlivé účinky (3) a jeho gel se aplikuje na ránu proto, aby oblast zůstala vlhká. To umožňuje buňkám migrovat přes sebe, zasažené místo vyplnit a tím podpořit proces hojení.

Kurkuma

Kurkumin, nejaktivnější složka oddenku Curcuma longa L. (obecný název kurkuma), byl po mnoho let studován pro své biofunkční, antioxidační, antimikrobiální a protizánětlivé účinky, které hrají zásadní roli v procesu hojení ran (4).

Jak o jizvy pečovat?

Nejlepší způsob, jak se vyhnout ošklivé jizvě, je podpořit dobré hojení ran. Rány vždy udržujte v čistotě. Postiženou oblast myjte vodou a často aplikujte přípravek, který zabrání vysychání jizvy (může se jednat o bambucké či kakaové máslo). Poté ránu překryjte obvazem a ten denně obměňujte. Zároveň myslete na to, že jakýkoli produkt, který si nanesete na pokožku, může způsobit podráždění nebo alergickou reakci. Proto před pravidelným používáním oleje, pleťového mléka či másla „mazadlo“ nejprve vyzkoušejte na malém kousku kůže a vyčkejte na odezvu organismu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7312523/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30199901/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9121170/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27640646/

 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat