Prostreno.cz

Zdravé stravování i s omezeným rozpočtem

Je zdravá strava opravdu tak drahá a nedostupná? Záleží na vašem pohledu. S trochou plánování můžete jíst podle „tabulek“, aniž by to vaši peněženku zruinovalo!

Kouření versus nezdravé stravování. Co má na tělo větší zhoubné účinky? Možná vás to překvapí, ale vyjde to úplně nastejno. Tedy alespoň podle závěrů odborných studií, které poukazují na to, že nevhodný jídelníček podporuje nadváhu, obezitu, diabetes, arteriální hypertenzi, rakovinu i deprese, přičemž zhoršuje činnost jater i ledvin (1). Tím vším zvyšuje pravděpodobnost předčasného úmrtí, a to zhruba podobně, jako náchylnost k tabákovým výrobkům. Že tohle všechno už jste slyšeli mockrát, ale kvůli omezenému rozpočtu nemůžete jíst zdravě, ani kdybyste sebevíc chtěli? Co když se pletete? Možné je totiž všechno.

Reálná překážka, nebo výmluva?

Lidé, kteří jídla důkladně plánují, se nejenže snáze drží doporučovaných výživových pokynů, jejich strava zpravidla bývá i rozmanitější, jak naznačuje jistý průzkum zveřejněný v magazínu International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity (2). A pozor, o finance tu zase tolik nejde! Pro vás to tedy znamená jediné – vezměte do ruky tužku a sestavte si jídelníček na několik dní dopředu. Ano, možná si budete připadat jako ve školní jídelně, ale hodně věcí vám to usnadní. Pak už zbývá jen vyrazit do obchodu. A po čem se tam porozhlédnout?

Mražená zelenina vůbec není špatná

Prý by se mělo jíst pět porcí zeleniny denně. Jenže přiznejme si upřímně – nad cenou čerstvých produktů se kdekomu protočí panenky. Jak to zařídit, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“? Je to jednoduché – nakupte si zeleninu mraženou. Je podstatně levnější, a co se týká jejího nutričního profilu, v obsahu vitaminů za tou čerstvou nijak nezaostává. V zásadě není mezi nimi žádný významný rozdíl (3)!

Držte se všestranných ingrediencí

Používání všestranných potravin, které lze připravit různými způsoby, je také dobrým krokem k úspornému stravování. Příkladem za všechny jsou třeba vajíčka. Ráno si z nich můžete udělat lahodný francouzský toast, v poledne třeba vajíčkový salát, ke svačině je uvařte natvrdo a večer vám zachutná zase pomazánka. A co takové brambory, luštěniny, tofu nebo kroupy? I s nimi se dá v kuchyni čarovat! A vůbec s přídavkem bylinek a koření.

Kouzlo slevových kuponů

Možná si to vyžádá trochu práce navíc, ale sledujte týdenní akční slevy vašeho oblíbeného obchodu. Za preferované potraviny můžete výrazně ušetřit, tak proč toho nevyužít? Použití slevových kuponů není žádná ostuda. Může jít o úsporu stokorun i tisíců!

Zdroje: (1) www.aihw.gov.au/reports/health-welfare-expenditure/health-system-spending-per-case-of-disease-and-oth/contents/risk-factors, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5288891/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157517300418?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat