Prostreno.cz

Seznamte se s tropickým plantainem

Možná jste se s ním již setkali v obchodě s potravinami, kam běžně chodíte, v sekci s tropickým ovocem. Na první pohled vypadá jako banán. Ale když jej vezmete do ruky, uvědomíte si, že je větší, pevnější a má tlustou slupku s hranatými okraji. Není to banán – je to plantain.

Plantain může být pro nezkušené strávníky matoucí, protože vypadá úplně jako banán, chutná jako banán (chuť je velmi výrazná), avšak neloupe se jako banán, a ani se jako běžný banán nejí. Plantain je škrobový příbuzný banánu, a právě kvůli vysokému obsahu škrobu se (téměř vždy) musí před konzumací uvařit.

Odkud pocházejí plantainy?

Plantain naleznete v oblasti Karibiku a ve Střední Americe, ovšem nevyskytují se zde odjakživa. Původně pochází z tropických oblastí jihovýchodní Asie. Prostřednictvím obchodních cest se dostaly do Afriky a až poté je do Karibiku přivezli španělští obchodníci s otroky.

Jak plantain oloupat?

Loupat plantain není jako loupat banán. Zvlášť když je zelený. Pomocí menšího krájecího nože nejprve odřízněte konce plantainu. Nařízněte slupku a snažte se nezařezávat do samotného vnitřku. Udělejte čtyři řezy podél „švů“ plantainu, poté vložte čepel nožíku pod jeden z plátků slupky a vypáčte ji. Opakujte se všemi zbylými plátky slupky. Někdy slupka drží na plantainu tak pevně, že ji musíte celou odřezat nožíkem. Ovšem riskujete tak, že spolu se slupkou odřežete i drahocenné kousky vnitřku planteinu, počínejte si tedy velmi opatrně.

Jak poznám, že je plantain zralý?

Zralý plantain je nejlepší, když je jeho slupka zcela černá nebo má na sobě černé fleky, na pohmat je však stále trochu pevný, jako když vymačkáte broskev.

Najít v obchodě zralé plantainy je však poněkud obtížné, proto je obvyklou praxí nakoupit plantainy ještě zelené a nechat dozrát na kuchyňském pultíku. V závislosti na ročním období a teplotě vám doma mohou dozrát do pár dnů, nejpozději do týdne. Ovšem plantainy můžete jíst i zelené, vzhledem k tomu, že procházejí tepelnou úpravou, není v tom (kromě loupání a intenzity chuti) zas takový rozdíl.

Jak plantainy připravit?

Nejjednodušší příprava platainu (zelených i zralých) je usmažit je. Když jsou zelené, jsou velmi škrobové, tedy postup při přípravě je podobný jako u smažení hranolek z brambor. Zelené plantainy se více hodí pro přípravu slaných receptů.

Oproti tomu do sladkých receptů je vhodnější sáhnout po pořádné vyzrálém (až zčernalém) plantainu. Při zrání se škroby mění na cukry (a jak jistě víte, při smažení cukry karamelizují a vytvářejí sladké křupavé okraje), tudíž zralejší plantain bude po usmažení sladší a hezky karamelizovaný. Doslova božsky chutná politý trochou kondenzovaného mléka.

Z plantainu si můžete usmažit chipsy, hranolky, upéct jej v troubě (zabalený i se slupkou v alobalu, v troubě vyhřáté na cca 170 °C po dobu cca 20 minut.) Dát si jej můžete jako chutnou svačinku i jako přílohu ke grilovanému masu – ano čtete dobře. Polité pikantní BBQ omáčkou vás velmi příjemně překvapí!

Zdroje: názor autora, www.thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a77725/whats-the-deal-with-plantains/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat