Prostreno.cz

Kreativní nápady na využití vaječných skořápek

Po vaření nebo pečení vám zbyly vaječné skořápky? Nevyhazujte je, je to věčná škoda! Dají se báječně zrecyklovat a využít pro několik kreativních věcí. Už jste je někdy přidávali do laků na nehty?

Pokud jste v kuchyni jako doma (a nechováte slepice), tak se vám pravděpodobně hromadí vaječné skořápky. Vdechněte jim nový život, omezte plýtvání potravinami a buďte šetrní k životnímu prostředí!

Hnojivo pro kompost

Vaječná skořápka je plná prospěšných živin, včetně vápníku, fosforečnanu vápenatého, hořčíku a vláknitých proteinů známých jako keratiny. Tyto vlastnosti dělají z vaječných skořápek vynikající hnojivo pro krmení půdy a podporu růstu zahrady. Zejména vápník pomáhá zmírňovat kyselost půdy a zároveň dodává rostlinám další živiny, které jim pomáhají budovat pevné buněčné stěny. Skořápky jednoduše rozdrťte a přimíchejte je do půdy.

Výživná zálivka

Podobně jako vkládání vaječných skořápek do půdy může začlenění koncentrátu vaječných skořápek do zahradnické vody poskytnout rostlinám extra dávku vápníku navíc. Vodu s vápníkem snadno připravíte tak, že na sporáku dáte vařit asi tak čtyři litry vody a poté do hrnce přidáte zhruba deset, jedenáct čistých a suchých vaječných skořápek. Vroucí vodu odstavte z plotny, zakryjte pokličkou a nechte uležet přes noc. Ráno skořápky vyjměte a tekutinu nalijte přímo do půdy.

Cool květináče

Vaječné skořápky jsou perfektní sazenice, protože jsou malé, biologicky rozložitelné a zdarma. I když budete muset být opatrní při zalévání rostlinek, neboť skořápky jsou neuvěřitelně jemné, zasazení semen do „vaječných odpadů“ je snadné. Jediné, co musíte udělat, je vytvořit malý drenážní otvor ve spodní části skořápky, naplnit skořápku zeminou a poté zasadit semínko – třeba nějaké bylinky (nebo snad sukulent?). Vypadá to úžasně!

Nápadité mozaiky

Ať už jste rodič, učitel nebo kutil, víte, že uměleckých a řemeslných potřeb není nikdy dost. Namísto nakupování dalších materiálů, až vás zase popadne múza, můžete k vytvoření svého mistrovského díla použít vaječné skořápky, které dodávají uměleckým projektům krásnou texturu. Chcete-li vytvořit mozaiku, opláchněte a osušte vaječné skořápky, poté je rozdrťte a obarvěte potravinářským barvivem. A složte mozaiku.

Čistič hrnců a pánví

Použité vaječné skořápky se jistě stanou vaším novým nejlepším přítelem v kuchyni. Pokud jde o úklid, jsou vynikající pro odstranění i těch nejodolnějších nečistot z hrnců a pánví. V hmoždíři rozdrťte vaječné skořápky na co nejjemnější kousky a poté prach rozetřete na nádobu, kterou chcete vyčistit. V závislosti na materiálu použijte drátěnku nebo houbičku na nádobí.

Tuning laků na nehty

Nejprve rozdrťte zbylé vaječné skořápky na prášek. Poté trošku přidejte do laku na nehty. Vápník a další minerály, jež se nacházejí ve vaječných skořápkách, pomohou vašim nehtům k růstu a síle.

Zdroje: www.saudereggs.com, www.pinterest.co





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat