Prostreno.cz

Náhrady vanilkového extraktu

Stane se. Zastavili jste se uprostřed přípravy těsta a uvědomili si, že vám došel vanilkový extrakt, který tolik receptů vyžaduje. Nebo se vám prostě ta malá lahvička jantarové barvy zdá být příliš drahá. Co teď? Vanilku zastoupí hned několik dalších ingrediencí!

Každý ho někdy v obchodě s potravinami zaznamenal. Vanilkový extrakt se používá k dochucení všeho možného, tedy hlavně pečiva a jiných dezertů. Co na tom, že se nejedná o pravé vanilkové lusky! Extrakty vyrobené ze syntetické sloučeniny vanilinu se nazývají „imitací vanilky“, která je pochopitelně o dost levnější než originální, extra dlouhé a šťavnaté vanilkové lusky z Madagaskaru, do nichž ne každý chce investovat. Jenže jelikož je aroma vanilky specifické a sladké, tak coby náhražka nefunguje kdeco. Přesto existují nějaké možnosti.

Jiný extrakt. Jak jednoduché!

Mandlový extrakt je přirozeným pomocníkem, který vanilku může (směle) zastoupit. Jeho ořechové tóny jistě doplní většinu všeho, co bývá v moci vanilky, akorát pozor na množství. Mandlový extrakt je výrazně silnější než jeho jemnější protějšek, takže je nutné to s ním nepřehánět. Totéž platí pro další extrakty, jako je kokos, lískový ořech nebo rum.

Jen likér to může být

Když vanilka chybí, sáhněte po bourbonu, brandy nebo oblíbeném rumu. Alkohol se při tepelné úpravě vypařuje celkem rychle, takže nemusíte mít strach, že po kousku dortu začnete tančit na stole.

Javorový sirup

I čistý javorový sirup je skvělou volbou pro záměnu s vanilkou, protože jeho chuť je podobně jemná. Přidávejte ho pomalu a těsto průběžně ochutnávejte.

Instantní káva

Instantní káva funguje tehdy, pokud je rozpuštěná v horké vodě, ochlazená a poté nakapaná do receptu jako tekutý extrakt. Je však třeba počítat s tím, že mění chuť konečného produktu. Myslete tak na to, že „dobrého pomálu“.

Výrazné koření

Skořice, muškátový oříšek nebo kardamom. Tyhle druhy koření, pokud ladí s charakterem receptu, lze použít taky. Jestli pečivo vyžaduje 1 lžičku vanilky, tak místo ní zvažte přidání 1/4 až 1/2 lžičky koření.

Zdroje: názor autora                                                                                                     





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat