Prostreno.cz

Vysejte si na jaře vlastní zdravé bylinky

Využijte svou zahrádku letos naplno a přizvěte do ní bylinky! Bylinky jsou nejen krásné na pohled, ale především vám prokážou velkou službu v péči o vaše zdraví a krásu, a v kuchyni vám dopomohou k dokonalým pokrmům.

Pěstování bylinek samo o sobě není žádná věda, stačí vám kvalitní osivo, lehký substrát a pravidelná zálivka. Pokud se vám představa vlastní bylinkové zahrádky zalíbila, s výsevem dlouho neotálejte. Jaro jej již v plném proudu, a jako inspiraci jsme si pro vás připravili výčet našich bylinkových favoritek, které by na vaší zahrádce rozhodně neměly chybět!

Bazalka

Aromatická bylinka, která dorůstá do výšky 30–90 cm, v závislosti na druhu. Bazalka je jedna z nejlepších bylinek, kterou můžete na své zahrádce pěstovat, jelikož skvěle zapadne kamkoli. Je skvělým společníkem pro pěstování rajčat, a bez potíží zvládne postupné „uždibování“ lístků do polévky, salátů, omáček, pesta apod. Bazalku můžete i usušit, nicméně nejlépe chutná čerstvá. Semena vysévejte do skleníku brzy na jaře. Jakmile mrazy ustoupí, přesaďte na slunné místo v zahradě. Bazalce se nedaří, pokud jsou teploty nižší než 7 stupňů Celsia, proto zvažte její pěstování, pokud se vaše zahrádka nachází v chladném prostředí.

Měsíček lékařský

Jasně žluté květy měsíčku potěší vaše oko (na zahrádce vypadá vskutku krásně), ale především vám prokáže velkou službu v péči o vaše tělo. Květy měsíčku lékařského se používají v pleťovém toniku, ústní vodě, k oplachům vlasů i k výrobě pleťových krémů a mastí. Kromě medicínského využití můžete květy měsíčku využít jako jedlé květy do salátů, kterému dodají lehkou pepřovou příchuť. Semínka můžete vysadit rovnou na zahradě, jakmile pominou mrazy. Nezapomeňte, že se měsíčku daří nejlépe na místě, kde svítí slunce.

Heřmánek

Heřmánek uklidňuje sám o sobě už jen tím, jak vypadá a voní. Jeho květy využijete nejen jako ozdobu do vázy ale především pro přípravu uklidňujícího čaje před spaním či na podporu trávení. Heřmánek se pěstuje poměrně snadno, preferuje plné slunce, ale částečným stínem také nepohrdne. Rozzáří každý kout vaší zahrady svými něžnými kvítky a přiláká včelky a čmeláky.

Pažitka

Pěkná, široce využitelná a jednoduchá na pěstování – to je pažitka. Štíhlé, duté listy mají jemnou cibulovou chuť, kterou oceníte při přípravě salátů, polévek, omáček, pomazánek a dalších jídel. Semena vysejte ve skleníku, sazeničkám pak vyberte hezké slunné místo na zahradě, případně v polostínu. Mezikrok se skleníkem můžete přeskočit v případě, že již pominuly mrazy, a to i ty přízemní.

Meduňka

Lístky meduňky voní po citronu s nádechem máty. Využijete ji při přípravě čaje, limonád, ovocných salátů nebo k ozdobení zeleninových pokrmů. Tinktura z meduňky pomůže při úzkostech, depresích a nespavosti. Chcete-li pěstovat meduňku, zasejte semena ve skleníku a jakmile pomine nebezpečí mrazu, přesaďte do zahrady. Dopřejte jí plné slunce nebo částečný stín. Podobně je to také s mátou, která je díky své odolné povaze schopna vaši zahrádku slušně „zamořit“, dbejte tedy na to, abyste ji pravidelně zastřihávali a usměrňovali její růst. Využití je stejné jako u meduňky.

Majoránka

Majoránka je něžná trvalka, příbuzná oregana, jejíž sametové listy a jedlé květy mají jemnou, kořenitě nasládlou chuť a používají se zejména do italských jídel. Využijete ji také do salátů, polévek, při přípravě ryb a různých druhů masa…a samozřejmě do „bramboráků“! (bramborových placek) Vysazujte na plné slunce, nebo do polostínu, který zejména přes poledne zabrání vysychání rostlin.

Zdroje: www.welovegardens.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat