Prostreno.cz

Detoxikační dietou posílíte imunitu

Cílem detoxikační diety s pomocí detoxikační kúry je zbavit tělo toxinů –  detoxikovat ho. Můžete tak posílit svůj imunitní systém a začít den fit a plní energie.

Při detoxikační dietě byste měli jíst takové potraviny, které váš organismus příliš nezatíží nebo ještě lépe které ho podpoří. Proto je vhodné omezit příjem živočišných tuků. Pokud se však bez nich nechcete úplně obejít, měli byste dát přednost rybám před masem. Ryby i maso patří mezi potraviny, které jsou kyselinotvorné. Protože brzdí aktivitu enzymů odbourávajících tuky, neměly by být na jídelníčku příliš často, ať už během detoxikační diety, ani obecně (1).

Detoxikační dieta: Jezte hodně zeleniny a ovoce

V rámci detoxikační diety byste měli jíst hodně ovoce a zeleniny. Přibližně dvě třetiny jídla, které jíte, by mělo tvořit ovoce, zelenina, rýže a ořechy. Maso, ryby, mléčné výrobky a vejce by naopak neměly tvořit více než třetinu. Pokud se bez živočišných produktů stále úplně neobejdete, doporučujeme jíst nízkotučné ryby (1).

Pozitivní přednosti ryb

Zejména mořské ryby, jako jsou například všechny poddruhy tresky, lze snadno začlenit do detoxikační diety s méně než jedním procentem tuku na 100 gramů. Ryby dodávají tělu také důležité bílkoviny a stopový prvek jód. Dále omega-3 mastné kyseliny patří ke specifickým složkám ryb. Údajně zabraňují nadprodukci inzulinu a tím předcházejí cukrovce (2).

Detoxikační voda

Existuje také celá řada receptů na detoxikační vodu. Většina těchto nápojů obsahuje citron, protože je zvláště dobrý při vyplavování škodlivých toxinů z těla. Máta a zázvor pomáhají stimulovat trávení a okurka působí protizánětlivě. Pokud máte rádi sladší nápoje, můžete si do svého detoxikačního nápoje přidat ovoce, jako je meloun, maliny nebo semínka z granátového jablka. Detoxikační voda má navíc pozitivní vedlejší účinek: voda zploští břicho a pomůže vám zhubnout (3).

Zdroj: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jhn.12286, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8182174/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8369953/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat