Prostreno.cz

Překvapivě funkční domácí hnojiva

Čas na hnojení rostlin, přátelé! Máte po ruce vaječné skořápky, kávovou sedlinu nebo banánové slupky? Tak hurá do práce! Anebo využijete spíše posekanou trávu, kterou po sobě zanechala sekačka?

Vaše květiny neprosperují jako dřív? Možná jim scházejí klíčové živiny, tudíž postrádají životně důležitou výživu. Kdy jste jejich půdu hnojili naposledy? Nechtělo by to opakování? Pokud nejste fanouškem komerčních a poměrně drahých produktů, můžete využít vlastní domácí prostředky. Tyhle konkrétní rostliny milují!

Vaječné skořápky rozhodně nevyhazujte

Stejně jako my lidé rádi snídáme vajíčka, protože jsou báječným zdrojem vápníku a draslíku, ani květiny jimi nepohrdnou. Nabízí se tedy otázka – jak obvykle nakládáte se skořápkami? Vaši zelení chráněnci vám za ně budou nesmírně vděční! I v nich se totiž vyskytuje spousta vápníku, který jim pomáhá budovat silnou buněčnou strukturu. Rozdrťte je tedy v hmoždíři a rovnoměrně rozprostřete na vrchní vrstvu půdy. Rychle se absorbují a zapůsobí jako revitalizační vzpruha.

Posekaná tráva ještě poslouží

Jakmile posekáte trávník, aby měl opět svou správnou výšku a vypadal udržovaně, ne, aby vás napadlo se trávy povalující se na zemi zbavit. Věděli jste, že i tohle je parádní hnojivo doslova překypující dusíkem, fosforem a draslíkem? Nedávejte ji ale okolo květin, ale spíše do spodní vrstvy půdy. Nemusíte se bát, že by tam zasypaná zeminou začala tlít, protože obsahuje 80 procent vody, po určité době se zcela rozloží.

Kávová sedlina se hodí

I kávovou sedlinu byste měli mít na svém zahradnickém seznamu hnojiv. Dodává nejen širokou škálu živin, ale i kyselost, kterou vyžaduje třeba lichořeřišnice, měsíček, narcisy nebo petržel. Existují hned dva způsoby, jak ji využít. Můžete ji buď nasypat přímo do hlíny, nebo ji smíchat s vodou a roztokem květiny orosit. Budou se štěstím doslova tetelit!

Banánové slupky do odpadu nepatří

Vyhazujete banánové slupky s tím, že se vůbec na nic nehodí? To je velká mýlka. I tenhle „odpad“ se dá nasekat a zakomponovat do zeminy pěstovaných rostlin. Nemáte ani tušení, kolik výživných látek se v něm vyskytuje! Navíc má schopnost chránit rostliny před chorobami.

Zdroj: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat