Prostreno.cz

Potraviny, které by se měly stát součástí vaší kosmetické rutiny

Všichni milujeme svou oblíbenou řadu krémů, sér, masek a pleťových olejů, které posilují naši pokožku, ale mnoho lidí zapomíná, že péče o pleť začíná v kuchyni.

Je čas dopřát si krásu tradičním a domácím způsobem a poskytnout své pokožce odpovídající „potravu“. Které potraviny byste si i vy měli obstarat?

Papája

Papája při lokální aplikaci dodává pleti zářivost a mladistvost. Ovocná dužina nabitá velkým množstvím enzymu, kterému se říká papain, jemně exfoliuje, vyhlazuje a rozjasňuje. Papája taky vykazuje skvělé účinky proti stárnutí, které se vypořádají s vráskami a jemnými linkami. Jednoduše naneste na obličej trochu čerstvě vylisované dužiny a po 20 minutách ji smyjte.

Grahamová mouka

Grahamová mouka dělá dobře mastné pleti a je vynikající pro hloubkové čištění. Díky jejím jemným exfoliačním vlastnostem pomáhá odstraňovat nečistoty a toxiny a dělá z pokožky blyštivý diamant. Kromě toho, že vás zbaví odumřelé kůže, zabírá i na pigmentací. Nejlepší způsob použití je ve formě masky. Grahamovou mouku smíchejte s kurkumou, tvarohem, medem a trochou prášku ze santalového dřeva.

Přepuštěné máslo

Ghí neboli přepuštěné máslo patří ke skvělým hydratačním složkám, jež pokožce dodávají všechny potřebné živiny. Mastné kyseliny a antioxidanty zároveň redukují vrásky a zjemňují hrubá místa.

Olivový olej

Váš oblíbený salátový olej je také schopen účinně opravit vaši pokožku a vlasy. Olivový olej je nabitý složkami, jako je vitamin E, skvalen a antioxidanty, čímž pomáhá předcházet předčasnému stárnutí. Olivový olej ovšem podporuje i vlasy, konkrétně jejich růst. Usnadňuje rozčesávání a vyživuje pokožku hlavy.

Tvaroh

Tvaroh je nesmírně všestranný. Pokud jde o jeho výhody, seznam účinků uchvacuje. Tvaroh hydratuje, hojí spáleniny od slunce, je bohatý na zinek, kyselinu mléčnou a AHA kyseliny neboli alfa-hydroxy kyseliny. Ty jsou velice oblíbené díky svým omlazujícím účinkům, schopnosti redukovat akné i hyperpigmentaci. Tvaroh jednoduše naneste na pleť (můžete přidat i trochu medu), nechte ho 10 až 15 minut působit a následně smyjte vodou.

Zdroje: www.cosmeticsdesign-europe.com/Article/2019/12/10/Food-cosmetics-trend-rising-but-stability-challenges-remain-finds-study, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224419305035





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat