Prostreno.cz

Aby byla zahrada na jaro jako nová

Je tolik věcí, které na příchodu jara milujeme! Zpěv ptáků, bzučení čmeláků, voňavý vzduch, to vše nás láká, abychom trávili čím dál více času venku na zahradě. Dny se prodlužují a večery získávají svůdnou atmosféru, lákající k odpočinku v zahradním křesle s výhledem na západ slunce, barevné květiny a dekorativní zákoutí našich zahrad.

Aby se však takové večery mohly uskutečnit, je právě nyní ten pravý čas dát své zahradě nový svěží nádech, a dát jí najevo, že „ten čas“ nadešel. Ano, řeč je o jarním úklidu, opravách a přípravách, které vám zajistí příjemný a bezproblémový průběh celé sezony.

Zkuste letos něco nového a udělejte letošní sezonu výjimečnou!

Oživte starou kůlnu

I ty nejlepší zahradní domky a kůlny na nářadí mohou po zimě vypadat docela hrozně. A není nic horšího, než si „vymazlit“ zahrádku barevnými květy a dekoracemi, a chodit pak pro nářadí a konvice na zalévání do zaprášené oprýskané kůlny plné pavučin a zatuchlého vzduchu. Jaro je tedy ideální čas odfouknout pavučiny a dopřát stylovou jarní proměnu i vaší kůlně nebo zahradnímu domku.

Pak už totiž nemusí sloužit pouze pro bezpečné uložení nářadí, ale také jako elegantní útočiště, místo pro koníčky, zábavu nebo prostě jen tak pro relaxaci. Dřevěné trámky a laťky očistěte, obruste a natřete hezkou pastelovou barvou, na lavici přidejte několik vzorovaných polštářků, před vrata a pod stříšku zavěste dekorace nebo květináče, doplňte sezonním věncem – a voilà, máte perfektní „schovávačku“ pro děti i dospělé.

Dejte svému venkovnímu posezení novou „fazonu“

Jaro je ideální čas také pro nový elegantní vzhled vaší terasy.

Začněte tím, že terasu, podlahy i nábytek pořádně vyčistíte (na internetu je celá řada tipů). Pokud chcete dopřát své verandě a zahradnímu posezení nový, svěží nátěr, je potřeba dřevo na tento zásah dobře připravit, aby vám nátěr vydržel co nejdéle krásný a neloupal se. Je-li to potřeba, budete muset dřevo lehce obrousit. Nechte si poradit od odborníků.

Co takhle se inspirovat skandinávskou atmosférou a sáhnout po nátěru v odstínu skandinávského smrku? Nebo vás spíše láká styl Provence?

Nejste si jistí, jak by to vypadalo? Představte si přehozy z umělé kožešiny přehozené přes opěradla židlí, lněné polštáře a jeden nebo dva venkovní koberečky se vzorem…

Vyřešte úložný prostor

Dalším krásným způsobem, jak připravit zahradu pro nástup nové sezony, je investovat do pěkných nápadů na uskladnění zahradních potřeb. Venkovní dřevěné police natřené pastelovým odstínem poslouží jako skvělé úložiště pro květináče, bylinky v truhlících, konvice na zalévání, zahradní nůžky, drobné nářadí apod. Nejenže vytvoříte atmosféru venkovské chaty, ale své nářadí budete mít vždy po ruce a bez hledání.

Pastelky, kam se podíváš

Pastelové odstíny vypadají skvěle v každé zahradě! Odrážející totiž mléčně modrou oblohu a měkké pastelové barvy květů na stromech. Chcete-li tedy vytvořit skutečně speciální jarní atmosféru, využijte pastelové barvy ve svůj prospěch!

Buďte kreativní spojením vintage nádob a květináčů, starých skleněných lahví s tulipány a pryskyřníky, doplněné venkovskými dekoracemi. Připomíná vám to středomořskou atmosféru? No ano!

A pokud máte náladu to vzít hezky od podlahy, dejte nový pastelový odstín i rámům oken a dveřím vaší staré kůlny, natřete nízký plůtek okolo bylinkové zahrádky nebo okolo skleníku. Krásně bude vypadat zejména mint (pastelová zeleno-modrá) nebo bledě modrá pastelová barva.

Další tipy

Nezapomeňte na venkovní osvětlení v podobě malých žárovek zavěšených mezi stromy nebo okolo pergoly, visící květináče na verandě či instalaci malého zahradního jezírka. To vše posune vaše zahradní posezení na ještě vyšší level!

Zdroje: názor autora, www.gardeningetc.com/design/spring-garden-ideas





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat