Prostreno.cz

Přebytek máty můžete využít ke kosmetickým účelům

Máta zachutná vašemu zdraví i kráse. Pomáhá totiž při léčbě akné, omlazuje pleť a předchází vzniku tmavých kruhů pod očima. Hravě si ale poradí i černými tečkami!

Už se vám na zahrádce či balkoně rýsuje pěkná mátová úroda? Možná už pomalu přemýšlíte, jak tuto bylinu následně využít. Ano, nabízí se třeba její nasušení, abyste si za dlouhých zimních měsíců mohli dělat čaj. Připravit se z ní dá také sirup, pesto nebo lahodný a osvěžující salát. Ale co dál? Nezapomeňte dát ochutnat také vaší pleti! Nebo snad nevíte, jaké má tahle voňavá kráska famózní kosmetické schopnosti?

Akné, už se jdi bodnout!

Tělové krémy, pleťové vody, balzámy na rty, tonika, šampony i kondicionéry. Do všech těchto produktů se máta přidává zcela běžně. A to není náhoda. Tato bylinka má mimořádné zklidňující vlastnosti, což ale není to jediné, čím se může pochlubit. Protože působí antibakteriálně, a navíc obsahuje i kyselinu salicylovou, bývá velmi přínosná při léčbě akné (1). Z části i proto, že dokáže regulovat tvorbu kožního mazu a hloubkově čistí zaneřáděné póry. S tím vlastně souvisí i její pomoc při likvidaci otravných černých teček.

Tmavým kruhům pod očima odzvonilo

Tmavé kruhy pod očima bývají způsobeny mnoha faktory, ale máta téhle nevítané ozdobě vlivem obsahu široké škály antioxidantů zatne tipec (2). Pokožku díky nim léčí a revitalizuje, přičemž zlepšuje krevní oběh. Kůže pod očima je křehká a náchylná k poškození, antioxidanty ji však udržují v dobré kondici, a to tím, že neutralizují škodlivé volné radikály.

Omlazení, které voní

Jak již bylo zmíněno v předchozích řádcích, tahle peprná parádnice podporuje krevní cirkulaci a zprostředkovává cenné antioxidanty. Oba tyto faktory se mohou pozitivně promítnout i v omlazení pleti. Do své běžné kosmetické rutiny mátu možná rádi i zařadíte i proto, že zlepšuje vzhled jizev, neboť urychluje buněčný obrat (3). Domácí pleťovou vodu si vyrobíte tak, že její snítku necháte vylouhovat v horké vodě, kterou poté přecedíte a nalijete do lahvičky s rozprašovačem. Osvěžíte si takto obličej, krk i dekolt?

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1468-2494.2011.00647.x, (2) www.timesofindia.indiatimes.com/life-style/beauty/16-best-home-remedies-for-dark-circles/articleshow/23399685.cms, (3) www.stylecraze.com/articles/10-skin-benefits-of-mint/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat