Prostreno.cz

Nadýmání při cestování a jak mu předejít

Konečně balíte kufry a chystáte se na vytouženou dovolenou. Říkáte si, že se nic nemůže pokazit, ale ejhle, nepříjemné pocity v žaludku signalizují, že se cesta autem, vlakem nebo letadlem neobejde bez problémů. Nadýmání při cestování je běžné. A lze proti němu bojovat!

Tělo není stroj. Trávicí systém trpí vinou suchého vzduchu v letadle až po dlouhé hodiny sezení při čekání na spoj. A teď ta dobrá zpráva. Toto jsou osvědčené tipy, které zajistí, abyste si nepřišli jako přehuštěný balón!

Rozpohybujte se

Jedním z největších viníků nadýmání (a dalších zažívacích potíží) je sezení. Ať už je to dlouhá cesta letadlem, několik hodin v autě nebo lenošení na pláži, všechno tohle sezení zpomaluje trávicí trakt. Proto během cestování zkuste každou jednu až dvě hodiny vstát, protáhnout se a projít, zejména na delších cestách. V závislosti na typu dovolené zvolte pěší turistiku po novém místě nebo třeba plavání. V každém případě buďte aspoň trochu aktivní.

Hodně pijte

Když přijde na to, jak na dovolené porazit nadýmání, voda je váš nejlepší přítel. Cestování – zejména létání – totiž způsobuje dehydrataci a zadržování vody a tím i nafouklé břicho. Abyste dali věci do pohybu, popíjejte vodu (po celý den). Cestování s lahví usnadňuje splnění vašich hydratačních cílů a jako bonus navíc ušetří peníze, které byste jinak utratili za drahé občerstvení v restauracích a stáncích. Až dorazíte do cíle, kroťte se u svých oblíbených alkoholových koktejlů. Popíjejte je moudře (a střídejte s čistou vodou).

Při létání se vyhněte žvýkačkám

Když žvýkáte žvýkačku, polykáte přebytečný vzduch. To může vést k nahromadění plynu v žaludku. V závislosti na typu žvýkačky do svého těla dostanete i umělá sladidla nebo cukerné alkoholy, o kterých se uvádí, že mají negativní účinky na trávení.

Zvažte probiotika

Probiotika jsou doplňky stravy obsahující bakterie, jež pomáhají udržovat zdravý střevní mikrobiom. Zdrojem probiotik jsou fermentované potraviny, jako je bílý jogurt, kefír, kysané zelí, miso, kimchi a tempeh. Prebiotické potraviny zase poskytují potravu pro samotné střevní bakterie. Ty hledejte v cibuli, česneku, chřestu, lněných semínkách nebo jablku.

Pokud je to možné, plánujte si jídlo dopředu

Vyhýbejte se některým složkám, o kterých víte, že způsobují nadýmání a plynatost. K běžným viníkům patří brokolice, květák, luštěniny nebo mléčné výrobky.

Zdroje: www.cntraveler.com, www.theeverygirl.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat