Prostreno.cz

Domácí podmáslí ochlazuje tělo v parných dnech

Podmáslí patří k letním oblíbencům. Vychlazené z lednice působí jako balzám na tělo rozpálené sluncem a zároveň zasytí. Vyrobte si ho v pohodlí domova!

Podmáslí je krémový a všestranný mléčný výrobek, který je oblíbený již po staletí. Jako zdravý a chladivý letní nápoj hraje zásadní roli v různých receptech – od pečiva po marinády a dresinky. Jistě, že si ho můžete koupit, ale poté, co vyzkoušíte jeho domácí přípravu z tvarohu nebo smetany, již nebudete chtít nic jiného.

Jak vyrobit podmáslí z tvarohu?

Připravte si 1 šálek tvarohu/jogurtu (obyčejný a neochucený) a 1 šálek vody (upravte podle potřeby pro požadovanou konzistenci).

Instrukce: Jogurt dejte mixovací nádoby. (Ujistěte se, že je čistý a neochucený, protože přísady nebo příchutě mohou chuť podmáslí změnit.) Přidejte stejné množství vody – to proto, že pomáhá dosáhnout požadované konzistence podmáslí. Směs důkladně prošlehejte, dokud nebude hladká a dobře spojená.

Jakmile je směs dobře promíchána, nechte ji uležet při pokojové teplotě asi 10 až 15 minut. Tato doba odpočinku umožňuje sýřenině dále fermentovat, čímž se zvýrazňuje chuť a štiplavost podmáslí. Po uplynutí doby odpočinku podmáslí ještě jednou zamíchejte tak, aby se všechny zbývající hrudky rozpustily. Nyní je připraveno k použití.

Jak vyrobit podmáslí z husté smetany?

Potřebujete 2 šálky husté smetany a 1 lžíci bílého octa nebo citronové šťávy.

Instrukce: Hustou smetanu, která má pokojovou teplotu, nalijte do mixovací nádoby. Do krému přidejte 1 lžíci bílého octa nebo citronové šťávy. Tyto kyselé látky zajistí srážení smetany, čímž napodobí proces fermentace tradičního podmáslí.

Směs jemně promíchejte (stačí párkrát) a nechte ji nerušeně stát při pokojové teplotě po dobu přibližně 10 až 15 minut. Během této doby kyselina vytvoří strukturu podobnou podmáslí. Po uplynutí doby směs znovu promíchejte a zkontrolujte požadovanou konzistenci. (Pokud se podmáslí zdá být příliš husté, můžete přidat malé množství vody.)

Důvod, proč je podmáslí tak skvělé

Podmáslí obsahuje kyselinu mléčnou, která podporuje zdravé trávení. Je také dobrým zdrojem vápníku, jež je nezbytný pro udržení silných kostí a zubů. Díky vysokému podílu vody podmáslí hydratuje organismus, zejména během horkých letních dnů.

Zdroje: www.healthshots.com, www.culturesforhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat