Prostreno.cz

Zbavte se mravenčích kolonií, které okupují pěstěnou zahrádku

Nejdřív si terén přijde omrknout jeden mraveneček a záhy jich na svém pozemku potkáte stovky. Víte o tom své? Je čas na protiútok v podobě octového postřiku. Anebo dáte přednost droždí, citrusovým plodům, hřebíčku či majoránce?

Když se na zahradě objeví mravenci, není to důvod k oslavě ani radosti. Pěstitelé záhy nacházejí okousané listy rostlin i poškozené drobné kořínky, které úrodě předpovídají zkázu. Mravenci mají velkou slabost pro jahody, které rafinovaně vykoušou zevnitř, takže na první pohled vypadají neporušeně. Nepohrdnou však ani angreštem, malinami a rybízem. A co víc – tahle nezvaná návštěva roznáší mšice, které bedlivě chrání, protože jejich produkovaná sladká medovice je lahodným zdrojem potravy. Už je načase říci dost! Jak tyto nepřátele jednou provždy vyhnat?

Octový postřik jako zbraň

Že vám ocet ani trochu nevoní? No vidíte, stejně to mají i mravenci, kteří jeho silně aromatický pach nemají rádi. Výroba přírodního repelentu tedy není vůbec složitá, vystačíte si s jakýmkoli octem a vodou. Obě ingredience smíchejte ve stejném poměru a roztok přelijte do lahve s rozprašovačem. Následně jím důkladně postříkejte mravenčí cestičky.

Droždí neposlouží jenom v kuchyni

Máte doma droždí? Pokud ano, likvidační mise nechť ať započne! Droždí, a to zvláště v kombinaci s medem, je pro zmíněné škůdce velice lákavé, proto si ho ihned začnou nosit do své kolonie. Ale radovat se z úlovku nebudou dlouho, protože jakmile se napijí vody, kvasnice v nich začnou bobtnat, což je záhy zahubí.

I kávová sedlina se hodí

Stejně jako výše uvedený ocet, ani vůně kávové sedliny není pro mravence žádné terno. Tento „odpad“ je navíc báječným hnojivem, proto s ním na zahradě i ve skleníku netřeba šetřit. Jde-li o další prostředky, jejichž aroma mravence odpuzuje, počítat můžete s hřebíčkem, skořicí, pepřem, pálivou paprikou a majoránkou. Spolehnout se můžete i na citrusové plody, jejichž obsažený limonen dráždí mravenčí dýchací aparát.

Zdroj: www.masterclass.com/articles/ants-in-garden-explained-and-how-to-get-rid-of-them





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat