Prostreno.cz

Využití sóji ke kosmetickým účelům

Že sója se může jen jíst nebo pít? Ale kdeže! I její vnější použití se počítá! Omlazuje pleť, podporuje elasticitu a redukuje pigmentové skvrny. A co když si ji dáte i na vlasy?

Když se řekne sója, co se vám vybaví jako první? S největší pravděpodobností zdravá strava. Ostatně, sója patří mezi luštěniny. A ty zase obsahují spoustu vlákniny a širokou škálu vitaminů a minerálů, proto se o nich uvažuje jako o superpotravinách. To je důvod, proč sójový sortiment nabízí snad každá prodejna zdravé výživy a lidé s ním nahrazují i běžné potraviny. Mléko, jogurty, maso i káva –⁠ to je jen krátký výčet toho, co všechno se ze sóji dnes vyrábí. Věřili byste tomu, že se nemusí jen jíst?

Bližší pohled, který překvapí

„Sója funguje jako biologicky odbouratelná a ekologicky šetrná složka v různých každodenních domácích produktech, jako je například kosmetika, opalovací krémy, svíčky, čisticí a úklidové prostředky, pneumatiky, peněženky a dokonce i boty,“ vyjmenovává Shannon Tignor Ellis, která má pověst jednoho z největších amerických pěstitelů sóji (1). Jste zaskočení? Nejste sami, protože o všestranné využitelnosti této plodiny nemá kdekdo ani tušení. A co přesně dokáže s pletí a vlasy?

Efektivní čistidlo i omlazovač

Pro zdravější, vitálnější, zářivou a šťastnou pokožku výše zmíněná pěstitelka doporučuje zařadit do kosmetické rutiny produkty na bázi sóji. Zejména pak sójový olej, který dle jejích slov perfektně zachycuje nečistoty, proto je vhodný k čistění pleti celého těla. Na trhu jsou k mání i extrakty ze sójových isoflavonů, které zlepšují kvalitu pojivových tkání, zachovávají elasticitu kůže, vyhlazují vrásky a redukují výskyt tmavých pigmentových skvrn. Ovšem v obchodě se zdravou výživou se rozhodně poohlédněte i po sójovém proteinu.

Už žádná lámavost vlasů!

Práškový sójový protein proniká hluboko do struktury vlasů, čímž je regeneruje, posiluje, zaceluje a omezuje jejich lámavost. Také podporuje odolnost vůči nepříznivým vnějším vlivům. Doma se z něj podle Shannon Tignor Ellis dá jednoduše připravit maska, ovšem klidně ho lze vmíchat do běžně používaného kondicionéru.

Zdroj: www.wellandgood.com/benefits-soy/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat