Prostreno.cz

Ranní vstávání může vylepšit citron

Kdo ráno nevstává s citronovou vůní, ten dělá opravdu velkou chybu. Právě ona totiž zmírňuje stres, zlepšuje náladu, zvyšuje bdělost a podporuje koncentraci. Takové účinky jsou při probouzení žádoucí!

Když ráno zazvoní budík svým pronikavě nepříjemným tónem, jen málokdo se probudí s dobrou náladou, elánem a svěžestí. Ale rozhodně by to tak chtěl každý! Co když to opravdu jde? Vsaďte na citronovou vůni, díky které vstávání přestane být nesnesitelným peklem!

Pomoc, kterou rádi využijete

V porovnání s některými daleko luxusnějšími vůněmi může být ta citronová poněkud fádní a úplně obyčejná. Jenže její účinky rozhodně obyčejné nejsou - má totiž silný stimulační účinek na nervový systém, díky čemuž zmírňuje úzkostné stavy. Její inhalace může vést i ke snížení srdeční frekvence a krevního tlaku, což jsou běžné fyziologické reakce na stres (1). Aroma citrusových plodů obecně zlepšuje náladu, přičemž zvyšuje bdělost, podporuje koncentraci a dodává energii i optimismus (2). Neříkejte, že se vám právě tohle při ranním vstávání nehodí! Jak tuhle vůni dostat do ložnice tak, aby byla připravená přesně ve chvíli, kdy potřebujete?

Difuzér – to je věc!

Možná vás teď napadlo, že si citron zkrátka nakrájíte na plátky, které si pak dáte na noční stolek. Ještě zadržte, protože vzhledem k povzbuzující povaze této vůně by vám to mohlo spánek poněkud zkomplikovat. Jeví se to tedy jako neřešitelná situace? Ale kdeže! Vždyť existují aroma difuzéry! A to jsou dekorace s velkým bonusem. Jejich unikátní technologie rozprašování mění pomocí ultrazvuku esenciální oleje a vodu na páru sestávající z milionů mikročástic, které se rozptylují do vzduchu, zatímco se uvolňují rostlinné složky nacházející se ve vonných olejích. Celkový efekt je proto ve srovnání s klasickými aromalampami na svíčku mnohem silnější a koncentrovanější.

Užitečných aplikací není nikdy dost

A protože doba v tomto směru značně pokročila, na trhu jsou k dispozici už i aroma difuzéry, které se dají ovládat pomocí aplikace v chytrém telefonu. To mimo jiné umožňuje i časovač zapnutí, který si lze nastavit právě na to ranní vstávání. Pár minut před ním může vaši ložnici doslova zaplavit citronová vůně, která vás dostane z postele s úsměvem na tváři. Není to řešení, které jste hledali?

Zdroje: (1) www.vitaminfall.com/blogs/news/the-science-of-aromatherapy-how-lemon-and-lavender-essential-oils-can-help-manage-anxiety, (2) www.thehealthy.com/mental-health/happiness/happy-smells/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat