Prostreno.cz

Při sušení hub se vyvarujte častých chyb

Že se na sušení hub nedá nic zkazit? Takhle to úplně není. Jak je před celým procesem správně očistit a při jaké teplotě se zachovají jejich obsažené prospěšné látky?

Houby? Tak těch je letos zase požehnaně! A ještě že tak, protože co okamžitě nesníme, to si můžeme nasušit do zásoby, což se v zimě nepochybně hodí. Hlavně zdravotně!

Léčivo z lesa, které je zdarma

Pokud to náhodou nevíte, houby jsou nejen všestrannou kulinářskou ingrediencí, ale i léčivým elixírem. Jejich konzumace podporuje snížení škodlivého cholesterolu a normalizaci krevního tlaku, přičemž posiluje imunitní systém, bojuje proti rakovině, prospívá mozkovým funkcím a navyšuje hladinu vitaminu D, který nám v zimních měsících většinou schází (1). Nelze opomenout, že s jejich zařazením do jídelníčku přichází i podpora při hubnutí (2). Není jich tedy nikdy dost! Jak je správně sušit, aby vydržely v kondici a neztratily nic ze své zázračné působnosti?

První chyba – nesprávné čistění

Před samotným sušením je houby samozřejmě potřeba důkladně očistit, protože na sobě mají jehličí, nečistoty a mnohdy i hmyz. Raději tohle všechno ale odříznete nožem. Ano, vaše nasbírané poklady nikdy neoplachujte vodou, protože bych se v nich jen zvýšila vlhkost a s ní i pravděpodobnost vzniku plísně. I v dalším kroku se často hřeší!

Druhá chyba – špatná teplota

Houby obsahují spoustu vitaminů, minerálů a antioxidačních sloučenin. Vaší prioritou by mělo být to, aby to tak zůstalo. Příliš vysoká teplota sušení tyto cenné látky ničí, takže si na to dejte pozor. Pokud používáte sušičku, nastavte teplotu okolo 45 stupňů (3). Doba celého procesu se pohybuje od pěti do osmi hodin, a to v závislosti na typu sušičky a velikosti nakrájených kusů. Co když ale sušičku nemáte? Ani tak nemusíte zoufat. Jde to i v troubě – tu nastavte na nejnižší možnou teplotu a nechte pootevřená dvířka, aby unikala přebytečná pára. V polovině sušení nakrájené houby otočte.

Třetí chyba – nevhodné skladování

Ano, sklenice hub může být atraktivní kuchyňskou dekorací, ale na očích ji raději nemějte. Aby vám usušené houby vydržely, je potřeba je správně uskladnit, nejlépe ve vzduchotěsných nádobách ze skla nebo v dózách na potraviny, které uložíte na chladném a tmavém místě. Bez přístupu vlhkosti vám usušené houby „přežijí“ i několik let (4). Přesto se je doporučuje spotřebovat do tří let od usušení.

Zdroje: (1) www.uclahealth.org/news/7-health-benefits-of-mushrooms, (2) www.health.clevelandclinic.org/benefits-of-mushrooms/, (3) www.grocycle.com/how-to-dry-mushrooms/, (4) www.cascadiamushrooms.com/blogs/cm/all-about-dried-mushrooms





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat